INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Aleppónál támadnak majd az irániak Szíriában

Infostart / InfoRádió
Többszáz iráni katona készül a szíriai kormánycsapatokkal és a libanoni Hezbollahhal együtt a lázadók elleni offenzívára. Az irániak az orosz légierő bombázásai idején jutottak át Szíriába.

A rommá lőtt Aleppo környékén indulhat meg a szíriai kormányerők, Irán és a szintén sííta libanoni Hezbollah hadjárata az Aszad elnök megbuktatásáért harcoló lázadók ellen.

Irán most először avatkozik be jelentős számú katonával a négy éve tartó polgárháborúba.

Teherán eddig is Bassár al-Aszad legszorosabb szövetségese volt.

Nemcsak pénzzel, de magasrangú katonai szakértőkkel is segítette, akik a különböző frontokon irányították a szíriai kormányerőket.

Iráni és szíriai illetékesek eddig többször is azt mondták, Irán katonai tanácsadókat és szakértőket küldött az országba. Szerdán hangzott el először, hogy iráni harci alakulatok is tartózkodnak Szíriában.

A csapatok akkor érkeztek, amikor az orosz légierő megkezdte az Aszad-ellenes lázadók és az Iszlám Állam elleni légikampányát és az utóbbi napokban egyre többen érkeznek - mondta egy neve elhallgatását kérő illetékes az AP hírügynökségnek.

Azt is elmondta, hogy az irániak először Damaszkuszba érkeztek meg, majd onnan Aszad alavita szektájának központjába, Latakiába utaztak, ahol az orosz légitámaszpont is található. Innen a központi Hama és az északi Aleppo tartományba indultak tovább.

"Lefektettük az alapjait annak, hogy megsemmisítsük a takfir csoportokat Szíriában" - mondta Hoszein Dahkan iráni védelmi miniszter, olyan szunnitákra utalva, akik más muszlimokat eretneknek tartanak.

Egyelőre nem világos, hogy az irániak mennyire intenzíven egyeztetnek az oroszokkal, de úgy tűnik, hogy a lázadók által tartott Aleppo elfoglalására készülnek. A tartomány északi részén már az Iszlám Állam és a rezsimhű erők közé szorult több lázadó fegyveres csoport.

Az irániak nem szeretnek beszélni szíriai harctéri veszteségeikről. Szíriai ellenzéki csoportok azonban listát állítottak össze az eddigi iráni halottakról - eszerint a háború kezdete óta már 50 iráni katona halt meg Szíriában. Kiderült az is, hogy a múlt héten egy, ezen a héten pedig két iráni tábornok vesztette életét Szíriában.

A nemzetközi sajtóban közben képek jelentek meg arról, ahogy az iráni Forradalmi Gárda elitalakulata, az Al Kudsz Hadosztály parancsnoka, Kasszem Szulejmani tábornok egy szíriai tisztáson, Latakia közelében beszélget iráni katonákkal.

Szulejmani az elmúlt hónapokban többször Moszkvában járt és hírek szerint ő vette rá Putyin elnököt, hogy indítson légiháborút Szíriában.

Egyes kommentátorok szerint azonban bizonyos szintű vetélkedés tapasztalható Teherán és Moszkva között.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk