eur:
388.68
usd:
361.66
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Elutasították a Germanwings gép áldozatainak családjai a jóvátételt

A Germanwings légitársaság repülőgépével március végén lezuhant áldozatok hozzátartozói elutasították a Lufthansa kártérítési ajánlatát.

A gépen utazott két tanárnő kíséretében az északrajna-vesztfáliai Haltern városka 16 diákja is, akiknek szülei, illetve a tanárnők özvegyei több német újságban közétett nyílt levelükben keserűséggel ostorozták a Germanwings elnökét, aki - mint írták - csak a cég ügyfeleivel foglalkozik és megfeledkezett azokról, akiknek hozzátartozói életüket vesztették a szándékosan előidézett szerencsétlenségben. A nyílt levél aláírói nagyobb összegű jóvátétel is elvárnak a cégtől.

A Lufthansa fapados leányvállalataként ismert Germanwings elnökéhez, Carsten Spohrhoz intézett nyílt levelükben a légitársaság márciusban lezuhant gépén utazó diákok és tanárok hozzátartozói az együttérzés teljes hiányát vetik Spohr szemére, és azt állítják, hogy ha a légitársaság elővigyázatosabban járt volna el, aligha következik be a katasztrófa.

Mint emlékezetes, amikor a súlyos lélektani problémákkal küzdő Andreas Lubitz másodpilótának sikerült kizárnia kollégáját a pilótafülkéből, szándékosan nekivezette gépét a dél-franciaországi Alpok egyik csúcsának, és ezzel 150 ember életét követelő szerencsétlenséget okozott.

Erre utalva a levélírók felteszik a kérdést, hogy a világ egyik vezető légitársasága miért nem vezette be az úgynevezett négy-szem gyakorlatot, amelynek értelmében a pilótafülkében a repülés ideje alatt legalább két személynek kell tartózkodnia.

Kifogásolják azt is, hogy a katasztrófát követően mind a Lufthansa, mind pedig a Germanwings egész oldalas gyászjelentést tett közzé az újságokban, azonban Carsten Spohr sohasem kért nyíltan bocsánatot, és követte meg az áldozatokat a vezetése alatt álló cég hiányos biztonsági intézkedései miatt.

Azt pedig, hogy a szülőknek 44 ezer euró fájdalomdíjat ajánlott fel, egyenesen megalázónak tartják, és úgy vélik, hogy ilyen alacsony összeggel egy világcég semmiképpen sem tudja hozzásegíteni az áldozatok rokonait a fájdalom legalább anyagi természetű enyhítéséhez.

A nyílt levél megjelenése előtt egy berlini ügyvéd, aki a márciusban történt szerencsétlenség áldozatainak 35 családját képviseli, úgy vélte, hogy a repülőgép-társaságnak legalább 100 ezer eurót kellene fizetnie minden egyes áldozat után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×