eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kilenc amerikai helikoptert vásárol a szlovák hadsereg

Kilenc Black Hawk típusú katonai helikoptert vásárol Szlovákia a Sikorsky amerikai repülőgépgyártó cégtől, a beszerzést már jóvá is hagyta a szlovák kormány biztonsági tanácsa.

A szlovák kormány nem írt ki nemzetközi pályázatot a harci helikopterek beszerzésére, amely a hadsereg egyik legjelentősebb fejlesztési projektje. A helikopterekért összesen 261 millió dollárt fizet Szlovákia. A légi járműveket egyenesen az amerikai kormánytól vásárolja a Fico-kabinet. Egy helikopter vételára ugyanannyi, mint amennyit az amerikai kormány fizet a gyártónak. A helikopterek vásárlását hitelesítő dokumentum jóváhagyásával utolsó előtti fázisába érkezett a beszerzés közel két éve kezdődött folyamata, már csak a gépek leszállítása van hátra. A szerződésbe a légi járművek karbantartásáról, valamint a pilóták és a földi személyzet kiképzéséről szóló rendelkezéseket is belefoglalták a felek.

A helikopterek a szlovák hadsereg fegyverzetében a műszaki élettartamuk végére ért Mi-17-es típusú, többcélú felhasználásra készült orosz gyártmányú gépeket váltják fel. Az első Black Hawk 2016-ban érkezik majd Szlovákiába, a további nyolcat pedig 2019-ig szerzi be a védelmi minisztérium. A vételi díjat 2024-ig kell törleszteni. A helikoptereket elsősorban anyagszállításra, tűzoltásra vagy egyéb civil bevetéseken fogják használni.

¥ubomír Galko volt védelmi miniszter éppen ezért kemény bírálatot fogalmazott meg a szaktárcával szemben. Véleménye szerint a helikopterek felesleges luxusnak számítanak.

"Mindenféle hadászati felszerelés nélkül vásárolták meg a gépeket, így azok csak szállításra lesznek alkalmasak, felmerül hát a kérdés, hogy nem lett volna jobb, ha gazdagabban fölszerelt gépeket vásárolt volna az ország.
Jaroslav Nagy hadügyi szakértő szintén ezt a véleményt osztja. "Az ilyen csúcshelikoptereket valóban arra kellene kihasználnunk, amire tervezték őket, nem csupán erdőtüzek oltására."

Martin Glváè védelmi miniszter azonban nem zárta ki annak  lehetőségét, hogy a későbbiekben fegyverekkel is felszereljék az amerikai helikoptereket. Egyelőre azonban feleslegesnek tartják mindezt, ugyanis a pilóták kiképzése akár két évig is eltarthat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×