eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Megéri-e a görögöknek Keletre nyitni?

Úgy tűnik, kelet felé nyit a súlyosan eladósodott Görögország. Ciprasz miniszterelnök egy nappal egy IMF-hitelrészlet visszafizetési határideje előtt látogat Moszkvába és ösztönözné a kínai befektetéseket.

Miközben a görög kormány nyugati hitelezőivel próbál egyezségre jutni a fenyegető adósságtömeg visszafizetési feltételeiről, kelet felé kacsingatva is próbál megoldást találni.

Szerdán Moszkvában tárgyal Alexisz Ciprasz kormányfő. Egyelőre nem tudni, hogy milyen gyakorlati előnyökre számíthat a vizit kapcsán, mivel Putyin elnök eddig sem ajánlott fel bőkezű pénzügyi támogatást.

Ciprasz és kabinetje egyike azoknak az EU-kormányoknak, amelyek nem lelkesednek az ukrajnai harcok miatt Moszkva ellen bevezetett szankciókért.

A görög kormányfő egy nappal azelőtt érkezik az orosz fővárosba, hogy Athénnek vissza kell fizetnie az IMF-nek egy 450 millió eurós hitelrészletet. Az állami médiumok lelkesen számolnak majd be az ortodox Húsvét előtt egy másik, "baráti" ortodox kultúrájú ország vezetőjének vizitjéről.

Az orosz energiaszállítások miatt Moszkva már most Görögország legnagyobb kereskedelmi partnere és a görögök befektetési lehetőségeket ajánlanak az oroszoknak tengeri olaj- és gázlelőhelyeik kiaknázására.

Putyinnak jól jön, hogy az uniós egységet megtörő egyik EU-s vezetőt fogadhatja, aki "zsákutcának" nevezte az oroszok elleni gazdasági büntetőlépéseket, ezért előfordulhat, hogy valamilyen gesztust tesz - bár az orosz gazdaság visszaesése miatt sok lehetősége nincs.

Szakértők szerint az Európában csalódott és az oroszokkal szimpatizáló Sziriza-vezetés nem számíthat jelentős segítségre. "Moszkva nem tud annyi pénzt adni, mint amennyi a görögöknek kell" - mondta a Telegraphnak Simon Tilford, az Európai Reformközpont nevű intézet egyik vezetője.

Az orosz gazdaság mérete a hollandéval hasonlítható össze és az idén várhatóan közel 4 százalékkal esik vissza. Tilford szerint Athén stratégiája csak árt: Moszkva nem tudja kisegíteni, viszont a vizit megnehezíti, hogy a németek elnézőbbek legyenek vele.

A görögök közben Kína felé is kacsingatnak - a kínaiak 6 éve már megszerezték a hatalmas pireuszi kikötő harmadát. Most azt ajánlották fel a kínai állami befektető cégnek, a Coscónak, hogy további pénzeket beruházva vegyen egy újabb egyharmados pakettet.

A görög miniszterelnök-helyettes márciusi pekingi útja után a kínaiak gyorsan 100 millió eurót költöttek görög kincstárjegyekre. Kérdés, hogy hajlandóak-e több pénzt is befektetni?

Ciprasz ellenfelei szerint a kelettel való kokettálás odáig jutott, hogy Iránnak is felajánlották, hogy vegyen görög papírokat. Szamarasz volt miniszterelnök szerint utódja ezért Teheránba küldte az unokatestvérét - állítását eddig nem erősítették meg, de tény: Athénnek sürgősen pénzre van szüksége és ehhez befektetőket keres.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×