eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Demokratává vált diktátor váltja az elnököt Nigériában

Történelmi elnökválasztás - első ízben mozdították el demokratikus módon az államfőt a világ egyik nagy olajkitermelő országában. Nigériában a választók a Boko Haram iszlamista szervezet elleni eredménytelen fellépés és a korrupció miatt voksoltak a változásra.

Goodluck Jonathan nigériai elnöktől elfordult a szerencse. A nyugat-afrikai ország a - a világ egyik nagy olajexportőre - választói demokratikus módon eltávolították a hatalomból. Igaz, kis szépséghibával: a Jonathan helyére lépő Muhamadu Buhari ellenzéki jelölt korábban puccsot végrehajtó diktátor volt.

A hír mégis történelmi - ahogy sok médium meg is jegyzi - a nyugalmazott tábornok Buhari több, mint kétmillió szavazattal verte meg ellenfelét.

Buhari "újjászületett demokratának" állítja be magát, aki negyedszer indult az elnöki posztért. 30 évvel ezelőtt, diktátorként ugyanakkor még háborút hirdetett a "fegyelmezetlenség ellen". A munkahelyükre későn érkező közalkalmazottaknak például békaugrásokat csinálniuk.

Tudósítók emlékeztettek rá, hogy a vallásilag is megosztott országban a 2011-es választások után 800 ember vesztette életét összecsapásokban. Akkor Buhari vesztett és Jonathan nyert. Most a legyőzött elnök elismerte vereségét és telefonon gratulált megválasztott utódjának.

A keresztény Jonathant váltó muzulmán Buhari hívei az északi városokban elárasztották az utcákat és ünnepelni kezdtek.

Kérdés ugyanakkor, hogy az olajban gazdag Niger folyó deltatorkolatának térségében aktív szélsőségesek beváltják-e ígéretüket és erőszakot robbantanak ki, amiért nem választották újra az elnököt - jegyzi meg az Independent.

A választási eredményt jelentős mértékben befolyásolta a dzsihádista szervezet, a Boko Harammal szembeni fellépés.

A választók nagy része elvesztette a türelmét Jonathannal szemben. A Boko Haram, amely iskoláslányokat rabolt el és 20 ezer ember haláláért valamint 3 millió menekültért felelős, egyre magabiztosabbá vált az elmúlt hat évben, miközben a kormány képtelen volt eredményesen fellépni ellene.

A szavazók jelentős része úgy gondolta, hogy a 72 éves tábornok erélyesebben tud szembeszállni a dzsihádistákkal és leszámol a korrupcióval.

A történelmi államfőváltást Nigériában az is segítette, hogy a korábbiakkal szemben sikerült visszaszorítani a választási csalásokat a biometrikus szavazókártyák bevezetésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×