eur:
389.57
usd:
362.5
bux:
68033.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csáky Pál: "Nem fog megbukni a Juncker-bizottság"

Csáky Pál szlovákiai magyar európai parlamenti képviselő szerint nem fog megbukni a Jean Claude-Juncker vezette Európai Bizottság az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról való csütörtöki szavazáson.

Az egykori luxemburgi miniszterelnök elleni bizalmatlansági szavazást 76 euroszkeptikus képviselő indítványozta. Gyanú merült fel ugyanis azzal kapcsolatban, hogy bizonyos luxemburgi korporációkat adókedvezményekben részesített. Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának európai parlamenti képviselője szerint mindez nem újkeletű jelenség az európai politikában.

"Két nézet uralkodik a gazdasági szereplők részéről ilyen vonatkozásban. Az egyik az, hogy egységesíteni kellene az adórendszereket és az adóalapokat az Európai Unióban. Ezt a legtöbb tagország elutasítja, Szlovákia is és Magyarország is elutasítja. Mert ez azt jelenti, hogy ugyanolyan nagyságú adókat kellene fizetni Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban is, mint például Németországban. A másik dolog pedig az, hogy annak idején, mindenki tudta azt, és ezt nem is rejtettük véka alá, hogy a Kia, a Peugeot, a Volkswagen, a Samsung, de az US Steel is komoly kedvezményeket, ezen belül adókedvezményeket kapott, hogy Szlovákiába telepedett, és a kis közép-európai országok ezeknek a kedvezményeknek a vonatkozásában is versengtek egymás között" - mondta az MKP brüsszeli képviselője.

Csáky Pál úgy véli, a Juncker-ügy azért robbant ki most, mert Jean Claude-Juncker az EB elnökévé vált, s maga is jelentős megszorításokat, illetve reformokat ígért ezen a területen.

"Mindenképpen egy kellemetlen dolog, de úgy érzem, hogy a Juncker-bizottság emiatt nem fog megbukni. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a 751 képviselő két harmadának igenlő szavazatára lenne szükség, ez biztos nem lesz meg" - vetítette előre Csáky.

Az MKP brüsszeli képviselője szerint maga a szavazás két dolgot is felvet. Az egyik, hogy az adótrükközés problémáját valóban meg kell oldani az Európai Unióban, a másik pedig, hogy valamilyen módon meg kell őrizni Európa politikai stabilitását, mert az utóbbi időben megerősödtek az euroszkeptikus hangok.

"A tegnapi parlamenti vitában nagyon egyértelműen elmondták az euroszkeptikus brit konzervatívok, de a franciák és az olaszok is, hogy ők lényegében meg akarják dönteni az Európai Néppárt, az európai szocialisták és liberálisok együttműködését, és ilyen vonatkozásban most már ez stabilitási politikai kérdés. Ezért valószínűleg a képviselők többsége nem fog igennel szavazni" - hangsúlyozta a képviselő.

Csáky Pál tehát nem valószínűsíti a Juncker-bizottság bukását, ám mint kiemelte, fontos kérdés lesz, hogy mekkora politikai támogatással maradnak a funkciójukban a bizottság tagjai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×