eur:
389.88
usd:
362.99
bux:
68050.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lecsuknák a doppingoló sportolókat Németországban

Berlinben a belügy- és az igazságügyminiszter törvényjavaslatot terjesztett elő, amely három évi terjedő szabadság vesztéssel sújtaná azokat a sportolókat, akikről kiderül, hogy a versenyekre doppingoló szerek használatával indult. Ez nemcsak német sportolókra vonatkozna, hanem a külföldiekre is, akik németországi versenyeken vesznek részt. A törvényjavaslatról alighanem keserűséggel nyilatkoznak mindazok az egykori keletnémet sportolók, akiket edzőik ajzószerek szedésére kényszerítettek, hogy ezzel is kidomborítsák az egykori NDK eredményeit.

A törvénytervezet nem foglalkozik azokkal a keletnémet sportfunkcionáriusokkal, akik annak idején - felsőbb utasításra- doppingolták az NDK versenyzőit.
Holott többen is vannak, akik jelenleg is magas tisztséget töltenek be.

A doppingolás áldozatainak megsegítésére alakult szervezet elnöke, Ines Geipel egykori világcsúcstartó sprinter, a berlini fal leomlásának 25. évfordulójára rendezett ünnepség kapcsán megjegyezte, hogy a mai napig sem sikerült felelősségre vonni a hírhedt kelet-német titkosszolgálat, a STASI által felügyelt állami doppingprogramok kitervelőit és végrehajtóit, mint ahogy az áldozatok is - röviddel az ezredforduló után- egyszeri alkalommal részesültek pénzbeli kárpótlásban.

Utalt arra, hogy tavaly közel hétszázan jelentkeztek a szervezetnél, bizonyítva, hogy a tudtuk és beleegyezésük nélkül adagolt ajzószerek hatására rendült meg az egészségük, képtelenek a rendes megélhetést biztosító munka vállalására és nem egyszer szociális segélyre szorulnak.

Ines Geipel ezeket az egykori sportolókat a kommunista rendszer kárvallottjainak nevezte, akikről az újraegyesült Németországnak nem alamizsnával, hanem rendszeres járadékkal kellene gondoskodnia.

Az ellenzéki Zöldpárt tavaly már indítványt terjesztett elő a károsultaknak folyósítandó 200 euró nyugdíj-kiegészítésre, de ezt a törvényhozás leszavazta.

Ines Geipel hangsúlyozta,, hogy a lista folyamatosan rövidül, mert egyre többen halnak meg a doppingolásból kifolyólag szerzett betegségekben. A napokban Gert Bonk többszörös olimpiai érmes súlyemelő halt meg hosszú szenvedés után 63 éves korában.

A doppingolás áldozatainak megsegítésére alakult berlini szervezet már jó ideje küzd azon személyek felelősségre vonásáért is, akik részt vettek az ajzószerekre vonatkozó titkos terv kidolgozásában, valamint kivitelezésében. Rolf Beilschmidt, Türingia tartományi sportbizottságának vezetőjét például már jó ideje vádolják azzal, hogy annak idején a keletnémet versenyzőkkel teljesítmény növelő szereket szedett, de az Olimpiai Bizottság csak most kezdett foglalkozni az üggyel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×