eur:
388.7
usd:
361.8
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

A nőket "tenyészállatokká" züllesztő béranyaság ellen tüntettek Párizsban

Tovább zajlik a küzdelem Franciaországban a mesterséges megtermékenyítés és a béranyaság legalizálása ellen. Az ügy kapcsán vasárnap Párizsban monstre tüntetést tartottak, amelyen a rendőrség szerint 70 ezren, a szervezők szerint viszont félmillióan vettek részt. A megmozduláson a szocialista kormány legutóbbi, családellenesnek ítélt intézkedéseit is keményen bírálták.

Hiába ígérte meg a francia miniszterelnök egy pénteki lapinterjúban, hogy kormánya nem fogja engedélyezni a béranyaság intézményét, amely a férfi homoszexuális párok gyermekhez jutását tenné lehetővé, illetve hogy a mesterséges megtermékenyítést továbbra is kizárólag heteroszexuális párok vehetik igénybe, leszbikus párok nem, a Manif pour tous egyesület vezetői a fenti ígéreteket egyszerű porhintésnek tekintették.

"A sok beszéd után végre a tettek mezejére kellene lépni", üzenték a vasárnapi tömegtüntetés szervezői, hangsúlyozva, hogy egyre több francia homoszexuális pár kerüli meg a francia törvényeket oly módon, hogy külföldön "szerzi be" a gyermekét, majd a francia hatóságokat az igazságszolgáltatáson keresztül kényszerítik a helyzet legalizálására.

Sőt, a Manif pour tous szerint a francia törvények megkerüléséhez maga az igazságügyminiszter asszony is aktívan hozzájárul, aki nemrég körlevélben utasította a bíróságokat arra, hogy ne gördítsenek akadályt a külföldről érkező babák anyakönyvezése útjába. Ami az ellentábor számára világosan jelzi a kormány "képmutató" politikáját.

De a vasárnapi tüntetés megszervezéséhez az is hozzájárult, hogy az utóbbi hónapokban egyre több olyan amerikai cég folytat nyílt reklámtevékenységet Franciaországban, amelyek béranyák közvetítésére vagy a mesterséges megtermékenyítésre szakosodtak, és egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy a francia hatóságok különösebben zaklatnák őket. A Manif pour tous vezetői a fenti fejlemények fényében azt mondják, meg kell semmisíteni az egy éve elfogadott, az azonos neműek házasságát legalizáló törvényt, az ugyanis szerintük automatikusan a béranyaság, illetve a mesterséges megtermékenyítés iránti keresletet hajtja fel.

Az azonos nemű párok ugyanis nem elégszenek meg a törvény által lehetővé tett örökbefogadással, hanem teljesen logikus módon azt mondják, ha egyenrangúak a heteroszexuális párokkal, úgy "joguk" van ahhoz, hogy részben ugyan, de genetikailag saját gyermekük legyen, és ezen az alapon követelik a kormánytól a mesterséges megtermékenyítés, illetve a béranyaság legalizálását. Ennek kapcsán számos szakember hónapok óta arra figyelmeztet, hogy amennyiben ez az igény kielégítést nyer, úgy a gyermekek, illetve az őket kihordó nők méhe egyszerű kereskedelmi árucikké silányulnak.

Bár a Manif pour tous egyesületet a francia sajtó jelentős része igyekszik jobboldali, sőt reakciós mozgalomként feltüntetni, a helyzet az, hogy egyre több neves baloldali politikus is megszólal az ügyben, köztük Lionel Jospin volt szocialista miniszterelnök, akik a szervezőkhöz hasonlóan a nők méltóságának a védelmére, és így a homoszexuálisok házasságáról szóló törvény módosítására szólítanak fel.

A vasárnapi tüntetés egyik üzenete mindenesetre az volt, hogy globális szinten kell tiltani a nőket "tenyészállatokká" züllesztő béranyaságot, illetve az egyre inkább megmutatkozó "gyermekkereskedelmet", és Manuel Valls miniszterelnök nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy az egyre erősödő nyomás hatására a francia kormány hajlandó lenne a kérdést nemzetközi síkon is fölvetni, ami a baloldal radikálisabb részében kelt erős ellenérzéseket.

A fenti követelések mellett a demonstráció résztvevői a szocialista kormány családellenesnek ítélt politikáját is keményen bírálták, a Valls-kabinet ugyanis éppen egy hete jelentette be, hogy a nők gyermeknevelési szabadságát az eddigi három évről másfél évre, a szülési támogatást pedig a második gyermektől kezdve harmadára akarja csökkenteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×