eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Felvidéki diákok: késve érkezik a magyarországi támogatás

Azok a felvidéki szülők, akik magyar tannyelvű iskolába járatják gyermeküket, és időben kérelmezték is, bő egy évtizede már úgynevezett nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatást kaphatnak a magyar államtól. Évről évre kérdés azonban, hogy a juttatás mikorra érkezik meg az érintettek bankszámlájára.

A felvidéki diákok számára a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett nevelési, oktatási, valamint tankönyv és taneszköz támogatásért a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségéhez (SZMPSZ) kellett benyújtaniuk a pályázatot a szülőknek.

Jókai Tibor, a szövetség elnöke elmondása szerint idén az adatfeldolgozás egy új informatikai rendszeren keresztül történik, ezért a tavalyi évhez képest kis csúszással érkezik meg a pénz a diákoknak nyitott bankszámlára.

"Közel 48 ezer pályázat érkezett be a szülők részéről. Az adatokat feldolgoztuk, az erről készült jegyzőkönyvet továbbítottuk az alapkezelőnek. Sajnos a nyár folyamán még nem volt bizottsági ülés, így a támogatás - akár csak az előző évben - iskolakezdésre nem érkezik meg a számlákra, de bízom benne, hogy szeptemberben már lesz ülés, s azt követően megjön a pénz. 20 000 forint nevelési, oktatási támogatásra, illetve 2 400 forint tankönyv és taneszköz támogatásra lehetett pályázni. Mivel a gyerekek, illetve szüleik euróban kapják meg a támogatás összegét, az elmúlt hónapokban tapasztalt árfolyam-ingadozás miatt nem tudjuk pontosan, mennyi euró érkezik majd a számlákra" - tájékoztatott Jókai Tibor.

A pedagógusszövetség elnöke azonban megnyugtatta a szülőket, hogy akik határidőn belül kitöltötték a pályázati adatlapot, s azt akár postán, akár személyesen, akár az iskolákon keresztül eljuttatták a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségéhez, megkapják a magyar állam nyújtotta támogatást.

"Tavaly csökkentett összeget kaptak a diákok, és nem egészítették ki év végén sem. Az idén ilyen hírekről nem tudunk. Annyit tudunk, hogy a támogatás az eredeti összeg. Ez törvényből adódóan jár a határon túli magyar diákoknak abban az esetben, ha megpályázzák" - hangsúlyozta az SZMPSZ elnöke.

Mivel a pénzt egyenesen a szülő, nem pedig a szülői közösség vagy az adott iskola kapja meg, ezért azt senki semmilyen módon nem tudja ellenőrizni, hogy valóban a gyerek iskoláztatására költi-e a szülő az összeget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×