eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lenyesi a vadhajtásokat Berlin - Szociális megszorítások Németországban

A szociális támogatások ügye először a múlt év elején borzolta a kedélyeket, miután a legújabb uniós tagállam, Románia és Bulgária polgárai előtt is szabaddá vált a németországi munkavállalás és letelepedés lehetősége. Kiváltképpen a bulvársajtóban aggasztó riportok jelentek meg népes román és bolgár családok beözönléséről, amelyeket szinte kizárólag a bőkezű szociális juttatások vonzottak német földre. Noha ezeket az állításokat viszonylag hamar megcáfolták, időről-időre felröppent a hír a németországi lehetőségek arcátlan kihasználásáról. Most a kormány úgy döntött, hogy új szabályokat léptet életbe.

A rövidesen parlamenti vitára bocsátandó javaslatcsomag egyedüli célja a visszaélések megakadályozása - mondotta a berlini kormány döntésének ismertetésekor Thomas de Maizière belügyminiszter.

Nem tagadta, hogy saját honfitársai is elkövetnek csalásokat szociális juttatások biztosítására, de hangsúlyozta, hogy az immár valamennyi uniós tagállam polgárai számára megnyílt munkavállalási és letelepedési lehetőségek igénybe vétele vadhajtásokkal is járt és ezért szükség van olyan intézkedések bevezetésére, amelyek gátat vetnek a feketefoglalkoztatás és a munkaadók körében tapasztalható szabálytalanságoknak, egyben pedig elejét veszik a szociális juttatások jogtalan igénybevételének is.

Ennek értelmében az elhelyezkedés reményében Németországba érkező uniós állampolgárok legfeljebb fél évig maradhatnának az országban, ha ez idő alatt nem tudnak állást találni. Akinek hat hónap alatt sem sikerül elhelyezkedni, és ezért német közpénzből finanszírozott támogatásra szorulna, annak el kell hagynia az országot. A csaláson kapott külföldieket rövid úton ki lehet toloncolni Németországból.

Ugyanígy a jövőben csak azok kapnak kiskorú gyermekeik számára nevelési segélyt, ha ezek a fiatalok a Németországban élő családjuk körében élnek. Eddig ugyanis - csupán bejelentés alapján - a szülőföldjükön maradt gyerekek után is fizetettek a német szociális hivatalok.

Thomas de Maizière utalt arra, a szigorítást az indokolja, hogy egyre több önkormányzatnak okoz súlyos megterhelést külföldi uniós állampolgárok ellátása, akiknek a képzettség vagy a nyelvtudás hiánya miatt aligha van esélyük az elhelyezkedésre, és csupán szociális támogatásból élnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×