eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Meggyógyultak az amerikai ebolások

Gyógyultan távozott egy amerikai kórházból az a két orvos, akik korábban Nyugat-Afrikában, ebolás betegeket ápolva kaptak fertőzést. Illetékesek azt mondták, hogy a két orvos szervezetében már nem található meg az esetek többségében halálos betegséget okozó vírus.

Az 53 éves Nancy Writebol és a 33 éves Kent Brantly Libériában, Ebolával fertőzött betegeket kezelve kapta el a gyakran halálos vírust. A nő már szerdán, a férfi pedig csütörtökön hagyta el az atlantai kórházat, ahol elkülönítve kezelték őket. Bár az Ebola a levegőben nem terjed, a két volt beteget a hónap elején egy erre a célra átalakított repülővel, majd mentővel vitték kórházba.

Azt megelőzően, hogy távozott volna a kórházból, Dr. Brantly és felesége egyenként megölelte azokat a kórházi dolgozókat, akik segítettek a felépülésében.

"Csodálatos nap a mai, annyira örülök, hogy élek és újra a családommal lehetek" - mondta az orvos.

Felesége hozzátette: "Istené a dicsőség". A hívő pár arról is beszélt, hogy több ezren imádkoztak a férfiért és ezt meg akarta köszönni.

Brantlyt és néhány nappal később kórházba került társát Dr. Nancy Writebolt is egy kísérleti szerrel, a Zmapp-el kezelték még azelőtt, hogy Libériából hazavitték volna őket. A nyugat-afrikai országban a mostani járvány eddig több mint 1300 embert ölt meg.

Szakértők ugyanakkor azt mondták: egyelőre nem világos, hogy a két orvos a Zmappnek köszönhetően állt- e talpra. A szert eddig nem tesztelték emberen.

A doktorokat kezelő atlantai kórház fertőzőbeteg osztályának vezetése szerint ugyanakkor egyikük sem jelent veszélyt és ezért távozhattak.

Nancy Writebol férje azt mondta: bár felesége meggyógyult, de nagyon legyengült, ezért ők a sajtót elkerülve hagyták el a kórházat.

Közben Írországban attól tartanak, hogy egy Donegal megyében talált halottat az Ebola ölhetett meg, az illető nyugat-afrikai utazását követően. A helyi hatóságok péntekre várták a labor-eredményeket.

A dél-afrikai hatóságok közölték, hogy nem engedik be az Ebola-sújtotta nyugat-afrikai országokból érkező utazókat.

Libéria fővárosában a rendőrség közben éles lőszerrel és könnygázzal próbálta feloszlatni a járvány miatt bevezetett karantén ellen tiltakozók tömegét. A West Point nevű nyomornegyed lakói azt mondták: a karantén miatt nem tudnak élelmiszert vásárolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×