eur:
385.39
usd:
355.2
bux:
67868.05
2024. május 21. kedd Konstantin

Többezren menekültek el a Gázai-övezet északi részéről

Az izraeli hadsereg figyelmeztetése után többezren menekültek el a Gázai-övezet északi részéről, miközben folytatódtak a légicsapások. Az izraeli hadsereg első ízben, rövid időre szárazföldi egységeivel is behatolt a területre, ahol vasárnap estig közel 180 ember halt meg.

 Az ENSZ közlése szerint 17 000 palesztin keresett menedéket a Világszervezet létesítményeiben, miközben Izrael tovább támadta a palesztin területet. Az izraeliek azt állítják, hogy a terrorizmushoz köthető célpontokat támadnak ám ezek közé tartoznak a Hamász militánsok otthonai is, ahol a családtagok is áldozatul eshetnek.

Szombat este egy izraeli légicsapásban például egy család 22 tagja halt meg. Az ENSZ becslése szerint a gázai áldozatok 77%-a polgári lakos.

Vasárnap az izraeli haditengerészet kommandósai a gázai tengerparton kétórás tűzharcot vívtak a Hamász fegyvereseivel, majd visszavonultak. Azt mondták ugyanakkor, hogy elérték céljukat és megsemmisítettek több rakétakilövő-állást. Az akcióban 4 izraeli katona könnyebben megsebesült.

Ezt megelőzően a gázai rendőrfőnök otthona elleni támadásban a család 22 tagja vesztette életét. Maga a rendőrfőnök megsebesült az akcióban, amelyet az izraeliek egy órával azután indítottak, hogy a Hamász rakéták sorát lőttek ki Tel Avivra.

Szemtanúk szerint a rendőrkapitány otthona helyén két nagy kráter maradt, a családtagokat pedig valósággal szétszaggatták a robbanások.

Az észak-gázai Beit Lahíja város lakóit az izraeliek szórólapokkal figyelmeztették arra, hogy távozzanak a tervezett légicsapások előtt. Sokan fehér zászlót lengetve, furgonokon menekültek. Sötétedés előtt négy robbanás rázta meg a várost. Vasárnap 800, külföldi állampolgárságú palesztin hagyta el Gázát - őket az izraeliek engedték ki az ereci határátkelőn át.

A tűzszünetet sürgető nemzetközi felhívások ellenére a Hamász vasárnap továbbra is rakétákkal lőtte Izraelt, amely viszont Gázát bombázta. Netanjahu izraeli miniszterelnök a Hamászra hárította a felelősséget a gázai áldozatok miatt és azt mondta: "emberi pajzsnak használják a lakosokat".

Míg Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár azt mondta, hogy "túl sok" palesztin polgári lakos halt meg, addig az Egyesült Államok felajánlotta közvetítését a tűzszünetért.

Ban elítélte a Hamász rakétatámadásait, de azt mondta: "felelősséget érez a palesztinokért, akiket hosszú ideje megfosztottak a szabadság és a méltóság érzésétől". Az izraeliek tervezett szárazföldi offenzívája még több halálos áldozatot okozna és fokozná a civilek szenvedéseit - tette hozzá.

A szárazföldi hadműveletre készülő Izrael többezer katonát vezényelt a gázai határra. Közben vasárnap Libanonból és Szíriából is rakétákat lőttek ki Izraelre, néhány nap alatt másodszorra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×