eur:
385.63
usd:
354.25
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Nő a szlovák gazdaság

A Szlovák Nemzeti Bank napokban kiadott prognózisa szerint Szlovákia gazdasági növekedése idén valamivel gyorsabb lesz, mint ahogy azt 2013 utolsó negyedévében várták. Akkor még 2,3 százalékos növekedésre számítottak, most pedig már 2,4 százalékosra.

A jegybank előzetes számításai szerint javuló tendenciát mutat Szlovákia gazdasági növekedése. Főleg, ha abból indulunk ki, hogy tavaly a növekedés 1 százalék alatti volt. A Szlovák Nemzeti Bank középtávú prognózisa rámutat, jövőre a növekedés mértéke átlépheti a 3 százalékot, s ha nem lesz újabb világgazdasági válság, akár tartósan is e fölött maradhat. Sidó H. Zoltán gazdasági elemző szerint a 3-3,2 százalékos növekedési ütem akár 2020-ig is fenntartható.

"Ez meglehetősen csinos, ugyanis ha ezeket kumuláljuk, összeadjuk ezeket az adatokat, akkor azt jelenti, hogy Szlovákia gazdasága hat, hét év leforgása alatt 25 százalékkal nőhet, ami már eléggé tetemes és érezhető" - vázolta az elemző.

Mindez azt jelenti, hogy Szlovákia a növekedés mértékét tekintve az európai uniós élbolyba kerülhet. Ennek pozitív hozadékaként várható a munkanélküliség csökkenése. Ez az arány jelenleg Szlovákiában 14 százalék. A jegybank a tavalyi év végén még azzal számolt, hogy 2014-ben mindössze 0,3 százalékkal nő a foglalkoztatottsági arány, a legutóbb végzett felmérés szerint már most több mint a duplájára nőtt, jelenleg 0,7 százalék.

"Jövőre és 2016-ban szintén 0,6 százalékos növekedést vár, ha ezt mind összeadjuk, akkor kiderül, hogy a mostani 14 százalék körüli munkanélküliségi mutató 2016 végére 12 százalékra csökken, tehát két teljes százalékponttal mérséklődik, ami ígéretes" - fejtette ki Sidó H. Zoltán.

Ez az arány, azonban még mindig elmarad a 2008-ban kirobbant gazdasági válság előtt mért 10 százalékos munkanélküliségi aránytól. Az elemző azonban optimista. Sidó H. Zoltán szerint a munkanélküliség várható csökkenésével párhuzamosan idén a reálbérek növekedésére is számítani lehet Szlovákiában. Az elemzés szerint 2015-ben és 2016-ban 2 - 2,3 százalékkal nőnek a reálbérek. A fogyasztói árak pedig csupán 0,2 százalékkal emelkednek. Tulajdonképpen ez az árak stagnálását jelenti.

Szlovákia gazdaságának húzóágazata továbbra is az autóipar.

"Szlovákia 1000 főre kivetített adata e téren világelsőségről tanúskodik, tehát az ország 3 autógyára az 5,4 milliós népességhez viszonyítva a legmagasabb ütemről vall, ilyen értelemben autógyártó nagyhatalomról beszélhetünk" - állapította meg Sidó H. Zoltán.

Szlovákia gazdasága azonban nem csak egy lábon áll. A másik pillérnek az információtechnológiát és az általános gépgyártást tartják a szakemberek. A jegybank szerint 2014 második félévében a kiskereskedelem számára szintén fontos lakossági fogyasztás is magára talál, ez pedig több ezer munkahely teremtését teszi lehetővé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×