eur:
389.06
usd:
363.75
bux:
68208.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Péntekig tart Pozsonyban a Globsec

Állam- és kormányfők, tekintélyes politikusok és szakértők érkeznek ma Pozsonyba, hogy részt vegyenek a péntekig tartó Globsec nemzetközi biztonsági és külpolitikai konferencián.

A konferencián több ismert politikus is részt vesz, mint például Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök, Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki képviselő, Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, valamint a cseh és az olasz kormányfő.

Elsősorban az ukrán helyzetet vitatják meg a résztvevők. Rastislav Káèer, a konferenciát megrendező Szlovák Atlanti Komisszió elnöke úgy fogalmazott, a kommunizmus bukása óta az Ukrajnában zajló események jelentik a legnagyobb biztonsági veszélyt Közép- és Kelet-Európa számára, három jelenlévő ország is határos Ukrajnával és ugyanez a három ország élte meg a szovjet megszállást is annak idején.

Az ukrán helyzet mellett szó lesz a közelgő európai parlamenti választásokról is. Rastislav Káèer elmondta, ennek kapcsán fel kell tenni a kérdést, milyen jövő vár Európára, és milyen irányban kellene haladni. A konferencián szó lesz Európa energetikai és kibernetikai biztonságáról, valamint az őszre tervezett NATO-csúcstalálkozóról is.

A Globsec résztvevői további, nemzetközi kapcsolatokat érintő témákról is vitázni fognak. Ezek közt szerepel a politikai iszlám visszaszorulása és bukása, a Keleti Partnerség jövője, valamint a Nyugat-Balkán történései. Szóba kerülnek emellett a magánélet védelmét érintő biztonságpolitikai kérdések, valamint Vlagyimir Putyin növekvő ambíciói.

A konferencián idén a nyilvánosság is részt vehet, mégpedig egy vitafórum keretén belül, amelyet a Régi Vásárcsarnokban tartanak. A Globsec City Talks elnevezésű programra a konferencia érdekesebb személyiségeit hívták el. "A konferencia iránti érdeklődés nagyobb, mint a lehetőségeink, ezért ezzel szeretnénk közelebb hozni a nyilvánossághoz a nemzetközi fórumot" - nyilatkozta Robert Vass, a Közép-Európai Stratégiai Tanács elnöke.

A népes társaság 20 személygépkocsiból álló konvojokban közlekedik majd a szlovák fővárosban, mindez kihatással lesz a pozsonyi közúti forgalomra is. A konferencia a Kempinski Hotelben zajlik, de korlátozásokra számíthatnak a lakosok az óváros, a reptér és a határátkelők irányában is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×