eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Sokkoló pazarlás: dupla annyi az üres lakás, mint a hajléktalan

11 millió ingatlan áll üresen Európában, több, mint kétszer annyi, mint ahány hajléktalan él a kontinensen. A brit Guardian összesítése szerint a legtöbb üres ház és lakás Spanyolországban található, de Németországban is több, mint 1,8 millió ingatlanban nem lakik senki.

Csaknem 3,5 félmillió lakás áll üresen Spanyolországban, amelyen súlyos sebet ejtett az úgynevezett "ingatlanlufi".

A lakásokat és házakat többségében üdülőhelyeken építették a kétezres évek elejének ingatlanboomja során és sok esetben nem lakott bennük senki - írja a Guardian című lap, amely összesítést írt az európai ingatlanhelyzetről.

Eszerint Olaszországban és Franciaországban két-kétmillió otthon áll üresen, Németországban 1,8 millió és Nagy-Britanniában 700 ezer.

A kérdéses 11 millió európai otthon nagy részét befektetési céllal vették meg a vásárlók és be sem költöztek. Ezeken felül még több százezer befejezetlen ingatlant lehetne lakássá alakítani.

Sok félig megépült házat már lebontottak, hogy ezzel felpumpálják más ingatlanok árait.

A szegények lakásgondjai miatt kampányoló civilszervezetek "sokkoló pazarlásnak" nevezték, hogy "példátlan mennyiségű" ingatlan áll üresen, miközben milliók szeretnének otthonhoz jutni Európában.

"Az otthonokat azért építik, hogy emberek lakjanak bennük. Ha nem élnek bennük, akkor valami nagyon elromlott" - mondta David Ireland, a brit Empty Homes, Üres otthonok jótékonysági szervezet vezérigazgatója.

"A politikusoknak sürgősen foglalkozniuk kell azzal, hogy gazdag vásárlók befektetési céllal vesznek házakat, és nem azért, hogy ott éljenek" - tette hozzá.

Az aktivisták elismerik: nem biztos, hogy az üres ingatlanok a megfelelő helyeken találhatók, de elég üres ház áll rendelkezésre ahhoz, hogy el tudják helyezni az Európában élő 4,1 millió hajléktalant.

"A kormányoknak mindent el kellene követniük azért, hogy vevőt keressenek az üresen álló otthonoknak. Az Európai Unióban egyre súlyosabbá válik a hajléktalanság problémája és erre a legjobb gyógyír az, ha üres ingatlanok kerülnek a piacra" - mondta Freek Spinnewijn, a hajléktalanok érdekvédelmét ellátó szervezetek európai szövetségének, a FEANTSA-nak az igazgatója.

Szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy sok üresen álló otthon valószínűleg lakhatatlanná vált, vagy olyan térségben található, ahogy nincs munkalehetőség. Sok olyan is van azonban, amelyet piacra lehetne dobni.

A befektetők gyakran csak azért vesznek meg ingatlanokat, mert azt remélik, hogy felmegy az áruk és akkor profitot termelve eladhatják azokat. London egyik elitnegyedében, a "Milliárdos sornak" is nevezett Bishop's Avenue-n a Guardian szerint a paloták egyharmada üres. Van olyan is, amelyet negyedszázada nem tartottak karban, beomlott a tető és a padlót törmelék borítja.

Írországban, ahol szintén komoly költségvetési válságot okozott az ingatlanlufi, a kormány 40 lakópark lebontását rendelte el. A Deutsche Bank szerint olyan sok az üres otthon, hogy 43 évbe telhet, mire megtöltik őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×