eur:
389.3
usd:
362.85
bux:
68126.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kire szavaznak a német bevándorlók gyermekei?

A szeptember 22-én esedékes németországi választáson egyre nagyobb szerepet játszanak majd a honosított külföldiek. A gazdasági csoda idején érkezett úgynevezett vendégmunkások gyermekei már ebben az országban nőttek fel, többségük időközben felvette a német állampolgárságot, ezért a pártok is egyre jobban igyekeznek küzdenek szavazatukért. Nemrég nagyszabású felmérést készült annak kiderítésére, mi vonzza politikai-gazdasági szempontból ezeket a választókat.

Már eddig is köztudott volt, hogy a török származású német állampolgárok inkább a jelenleg ellenzékben lévő Szociáldemokrata Pártot támogatják, alighanem azért, mert a zászlajára írta Törökország uniós felvételének előmozdítását.

Feltehetően politikai meggondolásból, azaz szavazó-táborának erősítésére pedig, jó ideje kardoskodik a kettős állampolgárság bevezetése mellett.

A rendszerváltást követően közel 2 millió német eredetű orosz települt be, ők viszont a kereszténypártokat támogatják, mert a Keresztényszociális és a Kereszténydemokrata Unió már a Német Szövetségi Köztársaság megalakulása óta különleges kedvezményekben részesítette a szülőföldjükről távozni kényszerült németeket és az 1989 után érkezett, magukat németnek valló oroszokat is ebbe a kategóriába sorolja.

A nyáron készült felmérés váratlan fordulatra is rámutat: az egykori Szovjetunióból betelepült német ajkúak immár itt felnőtt nemzedékének nincs közvetlen tapasztalata a kommunista diktatúrával kapcsolatban, ezért egyre inkább a zöldek, valamint a keletnémet állampártból kinőtt Baloldali Párt felé fordul.

Ugyanakkor a fiatal törökök számára sem vonzó már annyira a Szociáldemokrata Párt, amelynek egy -időközben kizárt- vezetőségi tagja, Tholo Sarrazin, két évvel ezelőtt megjelent és óriási botrányt kavart könyvében óvott az iszlám előretörésétől Németországban.

A két legnagyobb pártnak eddig csak igen kevés külföldi eredetű képviselő-jelöltje volt, ezt a lehetőséget a zöldek ragadták meg a leginkább: választási plakátjaikról egyre több olyan személy mosolyog a szavazókra, akiknek szülei, nagyszülei messzi földről vándoroltak be Németországba.

Tény, hogy szeptemberben már csaknem 6 millió lesz ezeknek a szavazópolgároknak a száma, de becslések szerint a következő, tehát 2018-ban esedékes parlamenti választáson már több, mint 12 millió idegen eredetű német állampolgár fog majd voksolni.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig az előjeleket illeti, a határidős indexek állása alapján az európai és az amerikai tőzsdék is pluszban nyithatnak majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×