eur:
390.95
usd:
366.82
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Afrika hatalmas piacot ígér

Az afrikai országok egyre határozottabban lépnek fel érdekeikért. Ennek jele, hogy Gabon államosítani akarja három nemzetközi olajcég eszközeit az országban. Mint a Financial Times megjegyzi: több afrikai ország jobb feltételeket akar kicsikarni a nemzetközi cégektől.

Miközben Gabon többek között a kínai Sinopec olajvállalat eszközeit próbálja államosítani, elbátortalaníthatja az országban beruházó külföldi befektetőket. Mindez akkor történik, amikor a helyi kormány arra készül, hogy koncessziót ír ki tengeri olaj-lelőhelyei kiaknázására. Egyes becslések szerint Gabon olajmezői nagyobbak lehetnek, mint amilyeneket Brazília fedezett fel.

A helyi olajipari miniszter, Etienne Ngoubou azt mondta a Financial Timesnak, hogy 2015-ben vissza akarják venni a kínai Addax Petroleum olajcég szárazföldi kútjait, mert a befektetők úgymond szerződést sértettek.

"Bizonyítékaink vannak, a cégek elismerték hibáikat" - mondta. Az Addaxot tavaly már hasonló okok miatt megfosztották második olajmezőjétől és a lelőhelyet egy állami vállalat kezeli.

Miközben Gabon az olajipari befektetőkkel keménykedik, a kontinens pezsgő piacot ígér sok afrikai és multinacionális vállalatnak.

A nigériai, kenyai és dél-afrikai cégek a helyismeretre építve gyorsan terjeszkednek a szomszédos országok piacain. A kereskedelmet a piaci nyitás, a vállalkozási kedv előretörése és Kína megjelenése futtatta fel. A kínai tőke, munkaerő és iparcikkek beáramlását nem mindenki nézi jó szemmel.

Az afrikai nyersanyagra megugrott ázsiai kereslet ugyanakkor robbanást indított be: az elmúlt évtizedben Kína és Afrika kétoldalú kereskedelmi forgalma 20-szorosára ugrott és tavaly meghaladta a 200 milliárd dollárt.

Az eurózóna válsága a fekete kontinens felé terelte a pénzügyi befektetőket is. A Renaissance Capital orosz befektetési bank például kiadta a "Leggyorsabban megkeresett milliárd" című jelentését a helyi lehetőségekről. Az IMF szerint a világ leggyorsabban növekvő gazdaságai Afrikában találhatók - mégha infrastruktúrában el is maradnak a feltörekvő államoktól - jegyzi meg az FT.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×