eur:
389.51
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kevesebbet isznak a franciák

Kevesebb és jobb minőségű alkoholt fogyasztanak a franciák, derül ki a Vállalkozás és Megelőzés nevű egyesület vizsgálatából. Az eredményeket a kérdéssel foglalkozó egészségügyi kutatók megkérdőjelezik, annál is inkább,mivel az azokat közlő szervezetet mintegy húsz alkoholgyártó cég hozta létre és működteti.

Évente átlagosan 86 liter bort fogyasztanak a franciák, ami csaknem háromszor kevesebb az 1961-ben mért évi 257 literes átlagszintnek. A Vállalkozás és Megelőzés nevű egyesület által végzett tanulmány egyik legfontosabb megállapításai közé tartozik, hogy az emberek a korábbi évtizedekhez képest kevesebb és jobb minőségű alkoholt fogyasztanak.

A konkrét adatokat illetően a kutatás megállapítja, hogy a lakosság 11 százaléka naponta, 39 százaléka hetente, 24 százaléka pedig havonta iszik valamilyen szeszes italt. Az alkoholra költött éves átlagkiadás 2012-ben fejenként 322 euróra rúgott, ami mai árfolyamon 96 ezer forintnak felel meg. Ez az összeg a 2008-ba mért 301 eurós szinthez képest csaknem hét százalékos emelkedést jelent.

Az alkoholproblémákra szakosodott egészségügyi kutatók körében a biztosítékot a tanulmány azon megállapítása verte ki, miszerint a 18 és 35 év közötti korosztály körében az alkoholfogyasztás elhanyagolhatónak tekinthető. A téma egyik elismert szakértője szerint ez az állítás egyszerűen nem igaz. Catherine Hill hangsúlyozza, hogy a fiatalok fogyasztási szokásai az utóbbi években valóban megváltoztak,és ma alapvetően szombat este isszák le magukat, de akkor nagyon.

A kutató szavaiból az derül ki, hogy amennyiben az ivás gyakoriságát veszik figyelembe, úgy valóban elhanyagolhatónak nevezhető a jelenség, de a kép rögtön megváltozik, ha a figyelem az éves szinten elfogyasztott alkohol mennyiségére irányul. Catherine Hill és társai a fentiek mellett azt is erősen kifogásolják, hogy a vizsgálatot egy olyan szervezet végezte, amelyet alkoholgyártók és kereskedők finanszíroznak, szerintük önmagában ez a tény megkérdőjelezi a számok objektivitását, hangsúlyozva, hogy megítélésük szerint a franciák továbbra is túl sok alkoholt fogyasztanak.

Ez utóbbi megállapítás azonban ugyancsak szubjektívnek tűnhet, hiszen meglehetősen nehéz meghatározni az elfogyasztható optimális alkoholmennyiséget egy olyan országban, ahol a borfogyasztás a kulináris hagyományok szerves részét képezi. A fogyasztás visszaesését mindenesetre a statisztikai hivatal két évvel ezelőtti felmérése is megerősítette, az akkori számok szerint egy francia 59 liter bort iszik meg évente, ami valóban háromszor kevesebb az 1961-ben mért szinthez képest.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×