INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Óvatos bizakodás Davosban

Infostart / InfoRádió
Óvatos optimizmussal kezdődhet szerdán a Davosi Világgazdasági Fórum, mert tavaly elmaradtak a világgazdaságot igazán megrázó sokkok. A növekedés motorja azonban továbbra is Kína lesz, miközben Japán és az euróövezet válságban van.

Az euró nem omlott össze, Kína továbbra is növekszik és a részvények árfolyama is szárnyal - 2013 nem kezdődött olyan rosszan a világgazdaság számára, mint ahogy arra sokan számítottak, és ez az óvatos optimizmus jellemzi majd a Davosi Világgazdasági Fórum találkozóit. Az idei fórum legnevesebb előadói között lesz David Cameron brit miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Mario Monti olasz miniszterelnök és Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

Az exkluzív svájci üdülőhelyen ilyenkor találkozik a világelit több mint 2000 döntéshozója. Az idei jelmondat a kitartó vagy ellenálló dinamizmus.

Mindez arra is utal, hogy a világ két nagy gazdasági övezete, az eurózóna és Japán recesszióban van. Félelmek vetődtek fel, hogy az Egyesült Államokban az állami kiadások megnyirbálásáról döntenek. És ha Amerika tüsszent, akkor azt az egész világ megérzi.

A bizakodást és így a részvényárfolyamok emelkedését is több jegybank fellépése táplálja. Az amerikai FED, a Bank of England, a japán és a Svájci Központi Bank is kötvényeket vásárolt fel és rekordmértékben csökkentette az rövidlejáratú hitelek kamatlábait. Az Európai Központi Bank azzal adott lökést az eurózónának, különösen a bajba került Spanyolországnak és Olaszországnak, hogy közölte: korlátozás nélkül felvásárolja tartozásaikat. Ezzel leestek az általuk fizetendő kamatok.

A befektetők így részvényekbe, ingatlanba és más pénzügyi eszközökbe fektették a pénzüket. Ironikus módon a legnagyobb piaci ugrást az athéni tőzsde produkálta tavaly, mivel 33 százalékkal megugrottak a részvényárfolyamok.

Elemzők szerint azonban a globális gazdaság növekedése visszaesik a tavalyi évhez képest. A vállalatvezetők körében végzett felmérés szerint ők pesszimistábbak, mint sokan mások, ezért az idén sem fognak hajlani a nagy befektetésekre vagy munkaerő bővítésére. Folytatódhat a kiadások lefaragása, és nagy fúziókra sem lehet számítani - jegyzi meg a Reuters.

A globális elit képviselőinek az idén is lesz miről tárgyalniuk: az adósságválságról, a Közel-Keleti és Észak-Afrikai helyzetről, a fiatalkorúak munkanélküliségéről.

A Business Day Live nevű portál megjegyzi: a Világgazdasági Fórum 42 éve történt alapításakor a világ lakosságának fele élt szegénységben. Ma is hasonló az arány. Ugyanakkor azóta tíz évvel nőtt az áltagéletkor, egy sor tekintényelvű rezsim bukott el, és a problémák ellenére az elmúlt három évben négy százalékkal nőtt a világgazdaság.


A címlapról ajánljuk