eur:
390.29
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Visszafogja-e magát a drónprogram atyja?

Folytatódnak-e a feltételezett terroristák elleni, távirányítású repülőkkel végrehajtott célzott gyilkosságok - ezt találgatja az amerikai média azután, hogy Barack Obama elnök John Brennant jelölte a CIA élére. Az úgynevezett drónprogramot Amerikában is sokan bírálják.

A Központi Hírszerzési Ügynökség élére szánt John Brennant tartják a drónháború atyjának. Barack Obama terrorelhárítási szakértőjeként ő javasolta, hogy Pakisztánban, Jemenben és Szomáliában ilyen távírányítású gépekkel likvidálják a feltételezett terrorvezéreket.

Ezeket az akciókat "legálisnak, etikusnak és bölcsnek" nevezte, mert megfékezhetik a terrortámadásokat.

Obama kormányzása során 300 dróntámadásban jelentések szerint több mint 2500 embert öltek meg - a bírálók szerint az al-Kaida és egyéb terrorvezetők mellett azonban sok polgári személyt és a CIA által folytatott program egyre nagyobb ellenszenvet szül.

Az Obama-kormányzat például harcosoknak, így legális célpontnak tartja a drón támadási zónájában tartózkodó hadra fogható korú férfiakat.

A New York és a Stanford Egyetem közös tanulmánya szerint a titkos támadások kezdete óta 881 polgári személy, köztük 176 gyermek esett dróntámadások áldozatául.

Pakisztánban a dühödt tüntetők drónmaketteket égetnek. Egy jemeni orvos pedig azt írta a Twitteren: "Obama elnök, ha Ön gyerekeket öl meg a dróntámadásokkal, akkor mi visszavágunk, pedig nincs is közünk az al-Kaidához." A téma beszivárgott a szórakoztató iparba is: az Amerikában és Nagy-Britanniában futott népszerű, Homeland című tévésorozatban a militánsok véres bosszút állnak a CIA-n, többek között a dróntámadások miatt.

A New American Foundation nevű szervezet szerint Obama négyszer annyi dróntámadást engedélyezett, mint George Bush. A tanulmányt azonban csak médiajelentésekre alapozzák.

A program amerikai bírálói szerint olyan emberek a célpontok, akik ellen nem is emeltek vádat, az amerikai közvélemény nem tudja ellenőrizni, hogy mit is tesznek a nevében, és más országok is másolni kezdhetik az amerikai mintát.

India például szintén vásárolt drónokat. Mi történik, ha titokban a szomszédos és szintén atomfegyverrel rendelkező Pakisztánban veti be a fegyvereket? - teszik fel a kérdést. Izrael Gáza fölé küldött drónokat, és Irán azzal vádolja a zsidó államot, hogy Azerbajdzsánban is állomásoztat ilyen eszközöket.

John Brennan elnöki tanácsadóként ki akarta venni a CIA kezéből a drónprogram irányítását. Kérdés, hogy az ügynökséghez visszatérve hagyja-e, hogy más irányítása alá kerüljön a program.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×