eur:
394.72
usd:
370.66
bux:
65398.23
2024. április 19. péntek Emma

Új szakadék van kialakulóban az uniós államok között

Új megosztottságot hozhat létre Európában a munkanélküliség - figyelmeztetett az Európai Bizottság, amikor kiderült, hogy rekordméretűre ugrott az állástalanok száma a valutaunió államaiban.

Közel 12 százalékos a munkanélküliség az euróövezet országaiban - a valutaunió létrejötte óta soha nem volt ilyen magas az arány.

Az Eurostat statisztikai hivatal szerint a teljes, 27-tagú unióban, több mint 26 millióra ugrott az állástalanok száma, ami azt jelenti, hogy a teljes EU-átlag egy százalékkal alacsonyabb, mint az euróövezet átlaga.

A legtöbben azokban a déli államokban veszítik el munkájukat, ahol a kormányok megszorításokra kényszerülnek a magas államadósságok miatt.

Andor László uniós foglalkoztatási biztos arra figyelmeztetett, hogy a trend megosztottsághoz vezethet: Egy új szakadék van kialakulóban azok között az országok között, amelyek úgy tűnik, leszálló pályára kerültek a csökkenő termelés, gyorsan növekvő munkanélküliség és csökkenő fizetőképes kereslet miatt, illetve azok között, amelyek egyelőre ellenállónak tűnnek. Nem valószínű, hogy 2013-ban javulhat a helyzet" - tette hozzá a magyar biztos közleményében.

Kirívóan megugrott a munkanélküliség tavaly Görögországban, ahol a lakosoknak már szeptemberben több mint 26 százaléka volt munka nélkül az egy évvel korábbi 19 százalékhoz képest. A legtöbb állástalan Spanyolországban volt, ahol az arány meghaladta a 26,6 százalékot.

A fiatalok esetében még aggasztóbb a statisztika: a görög és spanyol fiatalok jóval több mint felének nincs állása. Összehasonlításul: Ausztriában mindössze 4,5, Németországban pedig 5,5 százalékos a munkanélküliség.

Az adatok azt követően láttak napvilágot, hogy José Manuel Barroso bizottsági elnök hétfőn azt mondta: Európa túl van a nehezén. A fordulópont szeptemberben jött el, amikor az Európai Központi Bank közölte: korlátozás nélkül felvásárolja az eurozóna-államok adósságát.

A brit Vállalatigazgatók Intézete szerint azonban "továbbra is aggasztó ütemben folytatódik a gazdasági összeomlás több tagállamban, amit csak elmélyít a fiatalok sokkoló szintű munkanélkülisége".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×