eur:
389.54
usd:
363.92
bux:
67966.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tandíjhelyzet a szomszédban

Szlovákiában az állami egyetemek és főiskolák nappali tagozatos hallgatóinak egyelőre nem kell tandíjat fizetniük. A távutasoknak azonban mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

Szlovákiában már csaknem két évtizede folyik a vita a tandíjak bevezetéséről, ám eddig egyik kormány sem szánta el magát erre a lépésre, így az állami felsőoktatási intézményekben a nappali tagozaton az oktatás egyelőre ingyenes.

Tandíjat ugyan a diákoknak nem kell fizetniük, ám különböző illetékek címén viszonylag gyakran a pénztárcájukba kell nyúlniuk. Hosszú a különböző illetékek jegyzéke, az egyetemek és a főiskolák maguk határozhatják meg, hogy az egyes adminisztrációs műveletekért mennyit kérnek. Minden tanév elején fizetni kell az úgynevezett beiratkozási díjat, de a diplomakiadás sem ingyenes.

Komoly megszorítás a nappali tagozatos hallgatók számára, hogy egy nemrégi törvénymódosítás szerint a tandíjmentesség csak azokra vonatkozik, akik a meghatározott időben befejezik tanulmányaikat. Azok, akik mondjuk az előírt 1O helyett 12 vagy több szemesztert tanulnak, a meghosszabbítást már a saját zsebükből fedezik, tehát nem éri meg indokolatlanul húzni a tanulmányok idejét. A tandíjmentesség csak egy tanulmányi szakra érvényes, tehát ha mondjuk valaki egy időben két főiskolára jár, a másikon már teljes tandíjat kell fizetnie..

Más a helyzet a távutas képzés terén, itt már két éve bevezették a tandíjat, mely nem egységes és minden intézményben más. Átlagosan a levelezős hallgatóknak évente nagyjából 8OO euró (230 ezer forint) tandíjat kell fizetniük, de sok helyen ez az összeg meghaladja az ezer eurót (285 ezer forintot) is.

Arról is szó volt, hogy a távutas képzésnek legalább négy szemeszterrel hosszabbnak kell lennie, mint a nappalinak, ám a kormány végül elállt ettől a tervétől.

Szlovákiában jelenleg 134 ezer nappali és 61 ezer levelező tagozatos hallgató látogatja a felsőoktatási intézményeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×