eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Obama egyezkedne a "sokkoló" adótervekről

Az úgynevezett "pénzügyi szakadék" felé sodródó Egyesült Államokban Barack Obama elnök azt ajánlotta republikánus ellenfeleinek, hogy csak kisebb mértékben emelkedjen a gazdagok adója. Cserébe azt várja, hogy elkerüljék az újévben a fűnyíróelv alapján bevezetendő megszorításokat.

Barack Obama és a republikánusok az adófizetők leggazdagabb két százalékának adókulcsáról vitáznak. Az elnök azt ismétli, hogy a gazdagokat jobban meg kell adóztatni, míg a konzervatívok foggal-körömmel védik őket, és hallani sem akarnak új adókról.

A patthelyzet azzal fenyeget, hogy Amerika január elsején beleesik a "pénzügyi szakadékba". Azaz, megegyezés hiányában megemelik az adókat és szinte az összes szövetségi kiadási tételből lefaragnak, hogy fékezzék az állam további eladósodását.

A megszorítások szinte bizonyosan visszalöknék az amerikai gazdaságot a recesszióba és fontos szociális programoktól, de még a hadseregtől is pénzt vonnának el.

Obama most ajánlatot tett a republikánusoknak: hajlandó elfogadni, hogy kisebb mértékben emelkedjen a leggazdagabb amerikaiak adója, de ahhoz ragaszkodik, hogy többet fizessenek.

"Lehet, hogy nem kapom meg 100 százalékban, amit akarok, de nem fogadok el egy pontatlanul körülírt tervet, amely végül a középosztálybeli családok zsebéből húzza ki a pénzt" - mondta. Az elnök terve szerint a következő évtizedben 4 billió dollárt takaríthatnának meg, ha másfél billióval emelkednének az adóbevételek. A gazdagabb polgárok - azaz az évi 250 ezer dollárnál többet kereső családok - adókulcsát ezért 35-ről, 39,6 százalékosra emelnék.

A republikánusok sokkolónak nevezték Obama ajánlatát, amit azonnal elutasítottak. Azzal válaszoltak, hogy az adókedvezmények megnyirbálásával és a kiskapuk bezárásával sok pénzt lehetne megtakarítani az államkasszának - igaz, feleannyit, mint az elnök tervével.

A konzervatívok elvi alapon utasítanak el bármiféle adóemelést, bár a jómódúak adókulcsa Bill Clinton idején már egyszer közel 40 százalékos volt. Obama most azzal próbál rést ütni a republikánusok falán, hogy közölte: kevesebbel is beéri. Azt is sejtetni engedte, hogy talán többet is lefaraghatnak az idősek egészségügyi támogatásából, mint amit javasolt.

Viszont azt is megüzente, hogy az adókulcsnak mindenképpen emelkednie kell, sőt környezete értésre adta: hajlandó hagyni, hogy Amerika belezuhanjon a pénzügyi szakadékba, ha a republikánusok nem hajlanak az alkura.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×