INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Le kell szoknunk a húsról?

Infostart / InfoRádió
Ezen a héten tárgyalnak a G20-as csoport országai a növekvő globális élelmiszerárakról, miközben egyre nagyobb az aggodalom az élelmiszer és a víz pazarlása miatt. Tudósok egy csoportja pedig felvetette, hogy 40 év múlva az emberek nagy részének le kell szoknia a húsról.

Kétséges, hogy a döntéshozók tesznek-e bármilyen lépést a szeptember közepére várt, a gabonatartalékokról szóló globális jelentés előtt. Egyelőre még az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi ügynöksége, a FAO vezetője sem hajlandó azt mondani, hogy élelmiszerválság lenne. Ha azonban a déli féltekén a jövő évi termés elmarad a várttól, akkor már élelmiszerkrízisről beszélnek majd.

José Graziano Da Silva azt mondta a stockholmi Globális Vízkonferencia előtt, hogy a nagy mezőgazdasági országoknak összehangolt lépéseket kell tenniük az élelmiszerárak visszafogására, miközben szakértők a víz- és élelmiszerpazarlást bírálták.

A téma azért vált ismét fontossá, mert négy éven belül immár harmadszor drágultak jelentős módon az alapvető élelmiszerek - ezúttal az Egyesült Államokat sújtó aszály és rossz oroszországi és fekete-tengeri termés miatt.

A FAO-főnök azt mondta: még akkor is, ha 10-20 százalékkal drágul a búza, a kenyér nem drágulhat ennyivel. Jelenleg "nincs válság" - mondta, a 2007-2008-as élelmiszerválságra utalva, amikor éhséglázadások robbantak ki Egyiptomban, Kamerunban és Haitin.

Stockholmban a víz -és az élelmiszerbiztonság kapcsolatáról tárgyalnak majd a küldöttek. Torgny Homgren, a Stockholmi Nemzetközi Vízügyi Intézet vezetője megjegyezte: a világon előállított élelmiszer felét meg sem esszük. Mindehhez a világon felhasznált vízmennyiség egynegyedét pazaroljuk el - tette hozzá.

Az ENSZ szerint az ok az lehet, hogy a fejlődő országokban rosszul tárolják, a gazdag államokban pedig eldobják az élelmiszer egy részét. A vízhez való biztonságos hozzáférés fontos feltétele az élelmiszer-ellátásnak és a jövőben kevesebb vízzel több élelmet kell előállítani - mondta a FAO-vezető.

A Stockholmi Vízügyi Intézet tudósai sokkoló módon azt jósolják: a világ lakosságának 40 év múlva szinte vegetáriánussá kell válnia, hogy elkerülhető legyen az élelmiszerhiány. Szerintük csak az étrend öt százaléka származhat állati eredetű fehérjéből - mert csak így lesz elegendő víz a növényi és állati eredetű élelmiszerek előállásához a Föld 9 milliárd lakosa számára.


A címlapról ajánljuk