eur:
389.55
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hiába zárná le Irán a Hormuzi-szorost

Irán ismét a Hormuzi-szoros, a világ egyik legfontosabb olajszállítási útvonala lezárásával fenyegetett. Teherán azt akarja, hogy feloldják az országot sújtó külföldi szankciókat. Kérdés, hogy mire lenne képes a jelentős amerikai katonai jelenlét ellenében. Emellett az öböl menti Egyesült Arab Emirátusok a szorost elkerülő olajvezetéket avattak fel.

Az iráni parlament törvényt akar elfogadni a Perzsa- vagy másnéven Arab-öböl szájának, a Hormuzi-szorosnak a lezárásáról, ahol áthaladnak a kőolajat szállító hatalmas tankhajók.

A szoroson át jut ki a világpiacra az exportált kőolaj negyven százaléka. Cyrus Vance egykori amerikai külügyminiszter annak idején "a világ ütőerének" nevezte a szorost.

Elemzők megjegyzik, hogy az öbölben rengeteg amerikai hadihajó állomásozik, ami elrettentheti Teheránt. A múlt héten újabb aknaszedő hajó érkezett, arra az esetre, ha Iránt az útvonal elaknásítását tervezné. Ennek ellenére Ali Fadavi, az Iráni Forradalmi Gárda tengeri erőinek főparancsnoka azt állította: képesek megakadályozni, hogy akárcsak "egy csepp olaj is átjusson". Teherán számára viszont azért nem lenne jó a blokád, mert saját exportolaja itt jut ki és az importált élelmiszer itt jut be. Iránt a fenyegetőnek tartott atomprogramja miatt sújtották szankciókkal és ezek egyre inkább éreztetik gazdasági hatásukat.

Közben az Egyesült Arab Emirátusok és Szaúd-Arábia üzembe állította azokat a kőolajvezetéket, amelyek lehetővé teszik, hogy az Öböl keleti partvidékéről a szárazföldön át az Indiai-óceán, illetve a Vörös-tenger partjára pumpáljanak át olajat, elkerülve a Hormuzi-szorost. Az első szállítmányt már át is juttatták, és az OPEC-tag Emirátusok azt reméli, hogy az új vezetéken napi másfél millió hordónyi nyersanyagot tud továbbítani.

A szaúdi vezetékkel együtt napi 6,5 millió hordó lesz a kapacitás. Összehasonlításul: a szoroson áthaladó tankereken naponta ennek a mennyiségnek körülbelül a háromszorosa jut át.

A jó pár éve kezdett emirátusi vezeték hossza mindössze 350 kilométer, míg a szaúdiak úgymond csendben átalakították egy 1200 kilométeres gázvezetéküket, amin olajexportjuk negyedét tudják továbbítani - írja a Financial Times. Ezen kívül még három további, a szorost elkerülő vezetékük is van. "Készen akarunk állni, a vezetékkel rugalmasan reagálhatunk" - idézett a lap egy szaúdi illetékest.

Közben egy Dubajban horgonyzó amerikai hadihajó lövéseket adott le a kikötőben egy közeledő kisebb hajóra. Az incidens során jelentések szerint először figyelmeztető lövéseket adtak le, majd mikor a hajó nem állt meg, géppuskatüzet irányítottak rá. Szemtanúk szerint egy ember meghalt és hárman megsebesültek. Az ilyen, 9 méter hosszú motorcsónakokat a térségben halászok, de az Iráni Forradalmi Gárda egységei is használják, amelyek többször megközelítették az Öböl nemzetközi vizein az ott járőröző amerikai hajókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×