eur:
389.32
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ismét botrányt okozott a karikatúra

Felháborodást keltett a franciaországi zsidók körében a Le Monde című napilap keddi számának címlapján megjelent karikatúra. A franciaországi Zsidó Cégvezetők és Szakemberek Egyesülete közleményben ítélte el a szerintük az antiszemitizmus erősítésére alkalmas alkotást.

A Franciaország egyik legismertebb karikaturistája, a januárban Orbán Viktort náciként ábrázoló Plantu, civil nevén amúgy Jean Plantureux által készített rajz egy kifejezéstelen tekintetű, szakállas, vallásos zsidó férfit ábrázol, akinek kalapja alól kigöndörödő egyik pajesza szögesdrótként folytatódik, amely elválasztja Izraelt a palesztin területektől.

A kép apropóját az a hír adja, hogy az ultraortodox zsidóknak az izraeli kormány tervei szerint katonai szolgálatot kellene teljesíteniük, ami ellen az érintettek tiltakoznak. A karikatúrán ábrázolt férfi arcán emiatt egy könnycsepp gördül le, a kép szövege pedig egy mondatból áll, amely úgy szól, hogy "Izrael: az ultarortodoxok többé nincsenek fölmentve a katonai szolgálat alól".

A Zsidó Cégvezetők és Szakemberek Egyesülete által kiadott közlemény rámutat arra, hogy a második intifáda óta a karikaturisták az izraeli politika miatt nemcsak az ottani hatóságokat, hanem általában a zsidókat támadják, ami az arab és az európai sajtóban az antiszemitizmus "szédületes" felerősödéséhez vezetett. Ez a tendencia az elmúlt években tovább erősödött Franciaországban, fogalmaznak a nyilatkozat szerzői, hozzátéve, hogy az áprilisban egy zsidó iskola ellen Toulouse-ban elkövetett merénylet óta azt remélték, legalább a francia média nagyobb óvatossággal kezeli majd ezt a témát.

Amint Plantu legújabb rajza mutatja, erről szó sincs, állapítják meg, kifogásolva, hogy a karikatúra azt sugallja, mintha az összes izraeli, illetve a világ más tájain élő vallásos zsidó a Le Monde és a más hozzá hasonló lapok által folyamatosan elítélt izraeli biztonságpolitika cinkosa lenne, és közvetlen módon hozzájárulnának vagy előidéznék a palesztinok elszigetelését.

A karikatúra egyébként egy olyan pillanatban jelenik meg, amikor Franciaországban amúgy is erősödőben van a zsidóellenesség, amely elsősorban a közel-keleti és az észak-afrikai bevándoroltak által lakott városnegyedekben érzékelhető a leginkább. Ennek kapcsán egy ismert franciaországi zsidó ügyvéd nemrég azt írta: ma már nem a szélsőjobb, hanem a muzulmánok egy része jelent veszélyt a zsidókra, ezt a gyűlöletet pedig a francia baloldal Izrael ellenes magatartása is erősíti, illetve legitimálja.

A Zsidó szervezetek tanácsának elnöke a három lyoni zsidó fiatal megtámadását követően jelentette ki, hogy amióta Mohamed Merah áprilisban Toulouse-ban három katonát, egy zsidó rabbit és három zsidó kisgyermeket meggyilkolt, drasztikusan megszaporodtak a közössége elleni támadások Franciaországban. Richard Prasquier akkor azt mondta, a Merah-esetet követő egy hónap leforgása alatt 140 antiszemita jellegű támadást regisztráltak, ami egyharmada az összes tavaly elkövetett zsidóellenes akcióknak.

A folyamatnak távolról sincs vége: legutóbb egy hete egy Lyonba tartó vonaton bántalmaztak egy zsidó diákot, aki éppen abból a toulouse-i iskolából tért haza szüleihez, ahol Mohamed Merah szörnyű merényletét elkövette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×