eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Vizsgálat vár a hitelminősítőkre

Minősítik a minősítőket - az Európai Értékpapír-piaci Hatóság vizsgálatot indított a három nagy hitelminősítő ellen. Az ügynökség azt akarja kideríteni, mennyire átlátható és alapos a módszer, amelynek alapján a befolyásos hitelminősítők véleményt mondanak a bankok egészségéről.

A Standard and Poor's, a Fitch és a Moody's akkora befolyással bír a pénzvilágban, hogy véleményük alapján a befektetők magasabb vagy alacsonyabb kamatokat kérhetnek szuverén államoktól, vagy üzleti intézményektől. Az utóbbi időben inkább arról hallottunk, hogy többet kértek például Görögországtól, Olaszországtól és Spanyolországtól.

Utóbbi számára nagy veszteségeket felhalmozott bankjai okoztak fejfájást, amelyeket már leminősítettek, és amelyek az ország megítélését is befolyásolják.

Az Esma, az Európai Értékpapír-piaci Hatóság azonban most ítéletet mondhat a "bírákról". Vizsgálat folyik arról, hogy mennyire átlátható és alapos a hitelminősítők kockázatelemzése. Az ügynökség feje, Steven Maijoor azt mondta a Financial Timesnak, a vizsgálat az év végére zárulhat le.

A tömeges leminősítések - így az, amit júniusban a Moody's csinált 15 globális bankkal, aggodalmakat váltottak ki, hogy a hitelminősítők megfelelő elemző kapacitásokkal rendelkeznek-e - mondta a hatóság vezetője.

Az Esma nem próbálja befolyásolni a besorolásokat, csak arra kíváncsi: a cégek véleménye logikus-e és helytálló.

A Standard and Poor's úgy reagált, hogy áll a vizsgálat elébe, örömmel várja, hogy "elmagyarázhassa, milyen lépesekkel maximalizálja, hogy a bankok besorolása minőségi, átlátható és következetes módon történjen". A másik két ügynökség nem válaszolt az FT megkeresésére.

A hitelminősítők működését egészen az elmúlt évig nem szabályozták az Európai Unióban, de most már regisztrálniuk kell magukat az Esmánál. Korábban éles bírálatokat váltottak ki: először azért, mert túlságosan is optimista képet festettek az összetett pénzügyi termékekről és a bankok állapotáról - a pénzügyi válság előtt, majd azt követően az országok és pénzügyi intézmények tömeges leminősítése miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×