INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

"Kezdők vezetik Franciaországot"

Infostart / InfoRádió
Kezdők vezetik Franciaországot - panaszkodik a jobboldali ellenzék egy része azt követően, hogy a kormányzati tapasztalatokkal nem rendelkező Francois Hollande köztársasági elnök olyan embert nevezett ki kormányfőnek, aki még miniszter sem volt soha.

Francois Hollande a várakozásoknak megfelelően a francia szocialisták alsóházi frakciójának vezetőjét, Jean-Marc Ayrault-t nevezte ki miniszterelnöknek. A nyugat-franciaországi Nantes polgármesteri posztját is betöltő politikus szerdán ismerteti kormánya összetételét, de jelölése máris éles bírálatokat váltott ki ellenzéki oldalon.

Az egyik kifogás, hogy Francois Hollande-hoz hasonlóan Jean-Marc Ayrault sem rendelkezik kormányzati tapasztalatokkal, így félő, hogy az országot dilettáns módon vezetik majd. Mások azt emlegetik fel, hogy az új államfő a választási kampány alatt azt ígérte, a vezető tisztségekre csupa erkölcsileg kipróbált személyt fog kinevezni.

Márpedig az amúgy munkásszármazású és német tanár végzettségű Ayrault-t 1997-ben a bíróság hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és közel ötezer eurónak megfelelő pénzbírságra ítélte, mert előnyben részesített egy a nantes-i szocialistákhoz közelálló céget. A centrista Hervé Morin, a Fillon-kormány korábbi honvédelmi minisztere a kinevezés kapcsán azt mondta: Hollande máris lábbal tapossa korábbi ígéreteit.

A politikai mellett az új államfő magánéletével kapcsolatos döntései is problémákat vetnek fel. Francois Hollande ugyanis az első olyan köztársasági elnök Franciaország történetében, aki nem házasságban, hanem élettársi kapcsolatban él.

Valérie Trierweiler, az amúgy újságíróként dolgozó új francia first lady kedden ugyan részt vett az elnök beiktatási ceremóniáján, de már korábban tudatta: első házasságából származó gyermekeit el kell tartania, ezért azt tervezi, hogy nem hagyja abba a munkát. A kérdéssel foglalkozó szakértők szerint azonban ez csaknem lehetetlen vállalkozásnak számít, így sokak szerint nem kizárt, hogy Francois Hollande államérdekből rövidesen házasodni kényszerül.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk