eur:
394.03
usd:
368.72
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

"A külföldi befektetők elleni lépések rontják a befektetési hangulatot"

Az Egyesült Államok és Spanyolország is rosszallással fogadta, hogy Bolívia államosította az eddig többségi spanyol kézben elektromos hálózatot. Evo Morales elnök ismét stílusosan, május 1-je alkalmából vetette állami kézbe a magántulajdont, annak a politikának a részeként, amellyel a nemzeti erőforrásokat ki akarja vonni a külföldi ellenőrzés alól.

Argentína példáját követve Bolívia elnöke is lecsapott egy hazájában működő spanyol nagybefektetőre. Evo Morales elnök katonákat küldött a Red Electrica nevű vállalat által birtokolt TDE elektromos ellátó székházához, ahol azok ellenállás nélkül átvették az ellenőrzést és kitűzték a nemzeti lobogót. Az eddig közel 100 százalékban spanyol tulajdonú TDE üzemeltette az ország elektromos vezetékeinek háromnegyedét.

A 20 százalékban a spanyol államhoz tartozó Red Electricát ért csapás miatt Madrid után már Washington is tiltakozott. "Az ilyen, külföldi befektetők elleni lépések rontják a befektetési hangulatot Bolíviában, Argentínában és máshol" - mondta Mark Toner külügyi szóvivő. Elemzők azonban megjegyzik, hogy Morales korántsem olyan mumus, mint argentin kollégája.

2006-os megválasztása óta Morales elnök minden május 1-jén államosított valamit, csak tavaly nem, és ezért sokan megnyugodtak, de rosszul tették - jegyzi meg az Economist. Néhány hete Cristina Fernandez de Kirchner argentin elnök hasonló módon vette el a Repsol spanyol energiavállalathoz tartozó YPF olajcéget.

Morales azonban megpróbált pragmatikusan viselkedni a külföldi cégekkel, előre figyelmeztette a spanyolokat, amire az argentinok nem voltak hajlandók. A bolíviai elnök külföldiek számára is hozzáférhetővé tesz majd államkötvényeket, és jó kapcsolatot ápol a gázipari cégekkel, amelyekkel új alkut kötött a bevételek megosztásáról. A beígért bánya-államosítások elmaradtak, a gazdasági növekedés pedig meghaladja az öt százalékot, és a bolíviai költségvetés pluszban van.

A stratégiainak mondott energiahálózat államosításával Morales magának okozhat fejfájást, mert az kevés profitot termel, és azóta, hogy az állam két éve átvette az áramtermelést gyakoribbá váltak az áramszünetek. Az államosítással az elnök valójában az őslakosok és szegények kegyeit keresi a 2014-es választások előtt - kommentálta a lépést a Financial Times. Morales ugyanis magára haragította őket, amikor autópályát akart építtetni az amazonasi esőerdőn keresztül, ha azonban az állami menedzsment nehézkessége miatt akadozni fog az áramellátás, akkor azzal ő járhat rosszul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×