eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A vártnál kevesebb pénzt utalt a nemzeti bank az államkasszába

A német nemzeti bank nyereségének jelentős részét évről-évre átutalja az államkasszába. A nemzetközi pénzügyi válság következtében azonban a nemzeti bank tavaly a vártnál jóval alacsonyabb összeget utalt át a költségvetésbe.

2009-ben még több mint négy milliárd euróval járult a nemzeti bank az ország költségvetéséhez, egy évvel később ez az összeg már alig haladta meg a két milliárd eurót, és mint a Bild a berlini pénzügyminisztériumból származó megbízható értesülésekre hivatkozva közli, tavaly a bank csak egy milliárd eurót tudott átutalni az államkasszába.

A Bild szerint kormánykörök eredetileg legalább 2,5 milliárd euróval számoltak, de a költségvetési hiány ennek ellenére sem fogja meghaladni a nemzeti össztermék három százalékát, azaz Berlin eleget tesz a valutaegységbe tömörült országokra érvényes takarékossági feltételeknek.

A nemzeti bank nyereségének folyamatos zsugorodása azzal függ össze, hogy az Európai Központi Bank vezetésével az euróövezet nemzeti bankjai több mint 200 milliárd euró értékben vásároltak államkötvényeket a pénzügyi válságba került országoktól. Ezt az eljárást bankkörökben sokan erősen vitatták, és a német nemzeti bank egyik korábbi elnöke is éppen azért mondott le hivataláról, mert nem tartotta célravezetőnek ezeket a felvásárlásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×