eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Így adóztatná meg a gazdagokat az elnökjelölt

Hetvenöt százalékos adót vetne ki a leggazdagabb franciákra a szocialisták államfőjelöltje. Francois Hollande hétfői bejelentése párttársainak egy részében is meglepetést keltett. A politikus a gazdagok mellett az vállalkozókat is magára haragította, ez utóbbiak azért háborognak, mert a jelölt megválasztása esetén megszüntetné ezt az önvállalkozási formát.

"A tőzsdén jegyzett legnagyobb francia cégek vezetőinek éves átlagos keresete immár eléri a kétmillió eurót, és ez elfogadhatatlan" - jelentette ki a szocialista párt államfőjelöltje a TF1 televízió politikai műsorában. A politikus azt mondta, elnökké választása esetén az évi egymillió eurót meghaladó jövedelmekre 75 százalékos adót vet ki, ami pontosan 34 százalékkal haladná meg a jelenlegi legfelső, 41 százalékos adósávot.

A bejelentést egyelőre hitetlenkedve és enyhe döbbenettel kommentálják Franciaországban, és Hollande-nak az sem tesz jót, hogy kiderült: a kezdeményezésről kampánystábja költségvetéssel foglalkozó tagja is a televízióból értesült. A szocialista államfőjelölt azonban igyekszik magabiztosnak mutatkozni, kedden már azt mondta: a 75 százalékos adót befizető gazdagok hazafiságukat fogják bizonyítani, hiszen gesztusukkal hozzájárulnak az egyenlőtlenségek csökkentéséhez és a társadalmi összetartás megerősítéséhez.

A politikus egyébként nem csak a gazdagokat haragította magára, hanem az ön-vállalkozókat is. Ez utóbbiak azért dühösek, mert Hollande kilátásba helyezte, hogy megválasztása esetén megszünteti ezt a 2009-ben bevezetett kifejezetten kedvező és egyre népszerűbb státust, arra hivatkozva, hogy az valójában kiszolgáltatottságot és elszegényedést eredményez.

Az önvállalkozókat tömörítő szervezetek azonban úgy vélik, az előnyös cégadózási forma megszüntetése tömeges munkanélküliséget és a feketegazdaság megerősödését eredményezné. E státus egyik legnagyobb előnye egyébként az, hogy egy nem túl magas átalányadó befizetésével az ön-vállalkozók egyszerre egyenlíthetik ki a társadalombiztosítási járulékokat, valamint a családon belül rájuk eső személyi jövedelemadót.

Ráadásul a kifejezetten merevnek tartott francia vállalkozási környezetben soha nem látott engedménynek számít, hogy ha nincs árbevételük, semmit sem kell fizetniük. Az önvállalakozók mindenesetre figyelmeztették Hollande-ot: egymillióan vannak és szavazatuk számítani fog az elnökválasztásokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×