eur:
389.45
usd:
361.9
bux:
68631.13
2024. május 7. kedd Gizella

Nem lesznek kinn kétnyelvű helységnév-táblák Szlovákiában

Szlovákia déli településein késik a kétnyelvű helységnév-táblák elhelyezése. Az esetleges bírságokról majd csak a következő kormány fog dönteni.

A pozsonyi Új Szó értesülése szerint júliusig feltehetően nem kerülnek fel a dél-szlovákiai települések határait jelző oszlopokra azok a magyar nyelvű helységnévtáblák, amelyeknek a nemrég elfogadott törvény értelmében minden olyan település határában kint kell lenniük, ahol a kisebbség aránya eléri a húsz százalékot.

A cikk szerint Rudolf Chmel kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes hivatala kitérő választ kapott a közútkezelő vállalattól ez ügyben. Chmelék még októberben levélben jelezték a vállalatnak, hogy több helyen hiányoznak a helységneveket a kisebbség nyelvén is feltüntető táblák. A levélre választ nem kaptak, ezért tárgyalást kezdeményeztek a közútkezelő vállalat vezérigazgatójával - tájékoztatta a lapot Juhász László, a kormányhivatal nemzeti kisebbségi főosztályának igazgatója.

Juhász szerint a vezérigazgató a múlt heti tárgyalás során ígéretet tett arra, hogy a törvényben előírt időpontig, vagyis június 30-ig felülvizsgálják a hatáskörükbe tartozó útszakaszokon a kétnyelvű településnév-táblák állapotát és kiküszöbölik az esetleges hiányosságokat.

A kormányhivatal a kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében megbírságolhatja azokat a szerveket, amelyek elmulasztják a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezését vagy pótlását. A bírságolásra viszont csak a törvényben előírt átmeneti időszak leteltével, vagyis idén július 1-jétől van mód - emlékeztetett Juhász László. Ez azt jelenti, hogy ha nem pótolják a magyar táblákat, csak a következő kormány dönt az esetleges bírságolásról.

Kérdés viszont, hogy a márciusi előrehozott választások után mely pártok alkotják majd az új kormányt, és lesz-e akarat egy ilyen lépésre.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia polgári mozgalom adatai szerint országszerte 81 magyar helységnévtábla hiányzik. A mozgalom aktivistái nagyszabású akciót bonyolítottak le a hétvégén s több mint 30 településen helyeztek el háromnyelvű feliratot, amely a magyar nyelvű tábla hiányára figyelmeztet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×