eur:
389.14
usd:
361.07
bux:
68083.63
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Mi jön ez után? Betiltják a dohányzást otthon is?"

A Brit Orvosszövetség javaslata szerint törvényileg kellene betiltani a dohányzást magánautókban. Az angol dohányosok Forest elnevezésű jogvédelmi szervezete máris tiltakozik.

Az orvosszövetség nem közlekedésbiztonsági, hanem egészségvédelmi okokra hivatkozva terjeszti elő indítványát, ugyanis kimutatható, hogy egy zárt gépkocsiban a dohányfüst mérgező hatása huszonhárom százalékkal magasabb, mint egy cigarettafüstös kávéházban. Ez elsősorban a gyerekeket és az időseket veszélyezteti. A gyerekek immunrendszere fejletlenebb, az öregek pedig légzőszervi károsodásnak vannak kitéve.

Angliában évente nyolcvan ezer, világszerte hat millió halálesetet okoz a dohányzás, és nem elhanyagolható az úgynevezett passzív dohányzás, azaz a mások cigarettafüstjének belégzése által okozott megbetegedések száma. Tehát minden egészségrontó tényező ellen fel kell lépni. Angliában, az irodákban és a nagyközönség által látogatható zárt helyeken már tiltott a dohányzás. Az orvosszövetség szerint "bátor, de igen célravezető lépés lenne" a tilalom kiterjesztése magánautókra.

A brit egészségügyi minisztérium felveti, hogy nem sértené-e a személyi jogokat egy ilyen jellegű rendelkezés. A minisztérium tervet dolgozott ki a dohányzás visszaszorítására, és külön információs kampányt indít annak a tudatosítása érdekében, hogy a cigarettafüst káros a gyermekekre.

November 25-én a brit parlament elé kerül egy olyan indítvány, amely a gyermekeket szállító gépkocsikban megtiltaná a dohányzást. De az angol dohányosok Forest elnevezésű jogvédelmi szervezete máris tiltakozik, mert úgy véli, hogy túlkapás lenne a tilalom. Senki sem füstöli tele az autót, ha abban gyerek vagy idős személy utazik. A szervezet szóvivője azt kérdi: "Mi jön ez után? Az, hogy betiltják a dohányzást otthon is?"

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×