eur:
390.92
usd:
366.57
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Washington nem fog állandóan fizetni az európaiak biztonságáért"

A NATO-nak nem szabad értelmét veszítenie, az európai NATO-szövetségesek vállaljanak nagyobb részt a közös védelemből - figyelmeztetett az amerikai védelmi miniszter. Leon Panetta szerint muszáj a nagyobb szerepvállalás, mert az amerikai költségvetési gondok miatt a Pentagon büdzséjét is megnyirbálják.

Dicsért, de dorgált is Leon Panetta amerikai védelmi miniszter, aki eme minőségében először szólalt fel európai közönség előtt. Panetta elődje, a Bush és az Obama-kormányzatban is szolgált Robert Gates a nyáron partnerei értésére adta: a NATO jelentéktelenné válhat, ha nem fektetnek tagjai több pénzt a védelembe.

A szövetségben egyfelől vannak azok, akik vállukon viselik a védelem terheit, és az ingyenélők. Washington nem fog állandóan fizetni az európaiak biztonságáért, ha azok maguk erre nem hajlandók - fogalmazott nyersen Gates.

A közelmúlt két háborúja nyomán Washington költségvetési hiánya csillagászatira duzzadt, az egymással acsarkodó politikai pártok a nyáron majdnem csődközelbe vitték a szövetségi államot, így érthető, hogy az amerikai kormány most el akarja érni, hogy szövetségesei is jobban nyúljanak a pénztárcába. Csakhogy ezt olyankor forszírozza, amikor az eurozóna története legnagyobb válságát éli át. Európában amúgy is ellenkezés fogadta az afganisztáni, és különösen az iraki háborút és így azok költségeit, most pedig a takarékosság a mantra, ami nem kedvez a katonai kiadások növelésének.

Az új amerikai védelmi miniszter igyekezett finomabban fogalmazni elődjénél. Méltatta a líbiai és afganisztáni eredményeket, de aggodalmát fogalmazta meg a felszerelés és az állomány hiánya miatt. A líbiai harcok megmutatták, milyen gyorsan és hatékonyan indulhat háborúba a NATO, amikor megosztja a terheket. Hivatalosan a hadműveletet Nagy-Britannia és Franciaország vezette, az Egyesült Államok csak másodlagos szerepet játszott. Nem igaz, mondják a kritikusok, és Panetta is elismerte, hogy az amerikai légierő kapacitásai és lőszerutánpótlása mennyire fontos eleme volt a Kadhafi-hű erők elleni fellépésnek.

Ha így folytatódnak a dolgok, "jogosan merül fel a kérdés, hogy képes lesz-e a NATO a líbiai és afganisztáni hadműveletekhez hasonlókra anélkül, hogy az Egyesült Államok még nagyobb terheket vállalna magára" - mondta.

Panetta példaként hozta fel, hogy a NATO-nak kevés a harci gépeket a célokra rávezető, a hírszerzési anyagot értelmezni tudó szakértője és itt az amerikaiakra kellett hagyatkozni. A légi utántöltési, hírszerzési, megfigyelési kapacitások esetében még égbekiáltóbb a különbség Amerika és szövetségesei között.

A Pentagon 450 milliárd dollár elvonásra számít a következő tíz évben, az európaiaknak el kell kerülniük a történelmi hibát, nem hihetik, hogy Washington mindig képes lesz kompenzálni hiányosságaikat - mondta Brüsszelben az amerikai védelmi miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×