eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A cambridge-i és a Harvard a világ két legjobb egyeteme

A világ két legjobb egyeteme Cambridge-ben található - igaz, nem ugyanabban az országban. Az egyik a patinás angliai egyetem, a másik a Massachusetts állambeli Harvard. A QS nevű cég ismét összeállította a vezető egyetemek listáját.

Az angliai Cambridge továbbra is a világ legjobb egyeteme a QS kutatócég szerint, amely 2004 óta osztályozza a felsőoktatási intézményeket. A felmérés során figyelembe veszik az adott egyetem megítélését, azt, hogy hányszor idézik az ott benyújtott kutatások eredményeit, mekkora a karok és diákok létszáma, és hány külföldi diák tanul az intézményben.

Ezek alapján Anglia egyik legrégebbi egyeteme vezeti a listát, de szorosan mögötte ott van az ugyanolyan nevű városban, ám az Egyesült Államokban működő riválisa. A Harvard Egyetem hat éven át volt vezető, de a tavalyi felmérés során Cambridge elhódította tőle a címet.

A Harvardot a szintén Massachusetts állambeli, megbecsült műszaki egyetem, az MIT és a Yale követi.

A top tízben utánuk az angliai Oxford, a tudományos kutatásairól ismert londoni Imperial College és az orvosi karáról híres University College London következik. Az amerikai dominanciát erősíti a chicagói, a pennsylvaniai és a Columbia Egyetem jelenléte a legjobb tízben.

A legjobb százban is az amerikai intézmények maradnak túlsúlyban: 31 jutott be. A BBC ugyanakkor megjegyzi, hogy egyre inkább erősödnek a távol-keleti, hongkongi, kínai, japán, koreai, szingapúri és tajvani egyetemek.

Idén először a tandíjak alapján is osztályozták a vezető egyetemeket. Eszerint Amszterdamban, Utrechtben és Leidenben negyed annyiért lehet ugyanolyan jó angol nyelvű kurzuson tanulni, mint Liverpoolban, Newcastle-ben vagy Cardiffban, ahol 2012-től akár évi 9000 angol font is lehet a tandíj.

A brit egyetemek az EU-n kívüli diákoktól teljes tandíjat szednek, és az Indo-ázsiai Hírügynökség meg is jegyezte, hogy 2012-ben akár 50 százalékkal több pénzt is kérhetnek, mint amennyibe az adott kurzus kerül. A leginkább a humán szakokon számláznak vastagon a jövő évtől, bár a tudósítás megjegyzi, hogy az ő pénzükből támogatják a reáltárgyak oktatását, és juttatnak pénzt a szegényebb diákok ösztöndíjára.

A kelet-európai régióból a moszkvai Lomonoszov a legjobb a maga 112. helyével. Régiónkban a legjobb a bécsi, amely a 155. helyen áll, a következő pedig a prágai Károly Egyetem a 276. helyen. A legjobb 300 között nincs magyar egyetem.

A munkaadók egyébként a legjobban a Harvardról kikerülőket kedvelik - akiknek 38-40 ezer dollárba kerülhet az első diploma megszerzése. Oxfordban már ennek feléért is meg lehet szerezni a felsőfokú végzettséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×