eur:
390.67
usd:
366.06
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A nyilvánosság előtt védi magát Strauss-Kahn vádlója

Manipulátor, vagy áldozat? Dominique Strauss-Kahn volt IMF-vezér vádlója az amerikai közvéleményre bízta, hogy eldöntse a kérdést. Nafissatou Diallo hosszú interjút adott a Newsweeknek, amelyben "őrültnek" nevezte a francia bankár és politikus viselkedését.

A guineai bevándorlót először kiszolgáltatott és erkölcsös anyának állították be, akit egy nagy hatalmú férfi megerőszakolt. Később hazudozó, a New York-i alvilággal kapcsolatokat fenntartó alkalmi prostituáltként írták le. A világ közvéleménye valószínűleg továbbra is megosztott abban, mit is gondoljon róla.

Nemi erőszak áldozatai számára fájdalmas a nyilvánosság, de Diallo most éppenséggel azt akarta, hogy minél több hallják és lássák. A Newsweeknek és az ABC tévének adott interjúban sírva mesélte, hogyan ragadta meg állítólag az egykori IMF-vezér, aki szerinte "őrültként" viselkedett.

Strauss-Kahn védői szerint a nő beleegyezett a szexuális viszonyba, és a mostani interjúval pénzt akar kicsikarni. Az Egyesült Államokban a szólásszabadságot garantáló alkotmánymódosítás miatt szabadon lehet tudósítani folyamatban lévő, vagy készülő perekről. Tudósítók megjegyzik, hogy közvéleményt és így az esküdteket is befolyásolhatja, ha valamelyik fél érzelmektől túlfűtve adja elő történetét.

Diallo ügyvédje viszont azt hangsúlyozta, hogy védence nem prostituált, vagy csaló. "Egy imám írástudatlan lánya, aki takarítóként dolgozott egy luxushotelben" - mondta róla. Egy harlemi szenegáli étterem tulajdonosa pedig hozzátette: nagyszerű, gondoskodó és keményen dolgozó afrikai nő.

Egyes feministák a nehézségein méltósággal felülemelkedő bevándorló nőt látják benne. Strauss-Kahn ügyvédjei szerint azonban nem áldozat. Az ügyészek is elismerték, hogy Diallo hazudott, amikor menekült státuszért folyamodott, és azt állította, hogy Guineában csoportos nemi erőszak áldozata volt. Később megváltoztatta vallomását arról is, hogy mi történt a Strauss-Kahn incidens után.

Ügyvédje szerint azért tupírozta fel történetét, hogy az Egyesült Államokban maradhasson, és a nő elismerte, hogy rossz tanácsot fogadott meg. Strauss-Kahn ügyvédei egy sor olyan alvilági embert fedeztek fel, akikhez Diallónak köze van. A szegény bevándorlók gyakran kerülnek kapcsolatba alvilági személyekkel - vágnak vissza a bevándorlók érdekeit védő szervezetek. Maguk a migránsok között ugyanakkor vannak, akik kételkednek: "Miért tenné tönkre a jövőjét egy nagyhatalmú ember, aki Franciaország elnök lehetne?" - tette fel a kérdést a Reutersnek nyilatkozva egy harlemi kávézóban ülő nigériai férfi.

Tudósítók megjegyzik: az ügyészek hajlanak arra, hogy mindkét fél történetében vannak hihető elemek, és egyelőre nem ejtették a vádat Dominique Strauss-Kahn ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×