eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Szüzességi teszttel" a nemi erőszak vádja ellen

Egyiptomban felháborodást váltott ki, hogy a hadsereg elismerte: "szüzességi teszteknek" vetett alá tüntető nőket, hogy azok ne tudják nemi erőszakkal vádolni a katonákat.

Hoszni Mubarak rezsimjének bukása után átmenetileg a fegyveres erők legfelsőbb tanácsa izgatja Egyiptomot, és emberi jogi aktivisták most a katonákat is súlyos jogsértésekkel vádolják. Azt követelik, hogy vizsgálják ki azokat a vádakat, amelyek szerint a demokráciapárti tüntetések idején megalázó, úgynevezett "szüzességi teszteknek" vetettek alá tiltakozó nőket. Az érvelés az volt, hogy a nők "ne tudják azt állítani, hogy megerőszakolták őket".

Egy jogvédő csoport szerint az egyiptomi katonai ügyész bírálataik miatt beidézett négy újságírót és egy vezető bloggert. Õt és két újságírót később elengedtek, de két riporter a hétvégén bíróság elé áll.

A szüzességi vizsgálatokról szóló állítások először a kairói Tahrír téren március 9-én tartott tüntetések után hangzottak el. Ezen a napon civil ruhás férfiak özönlötték el a környéket és rátámadtak a tiltakozókra, a hadsereg pedig beavatkozott, hogy megtisztítsa a teret. Az egyik letartóztatott nő elmondta, hogy zaklatták, az Amnesty International jogvédő csoport pedig jelentést adott ki az esetről.

Eszerint a katonák 18 őrizetbe vett fiatal nőt fenyegettek azzal, hogy prostitúció miatt vádat emelnek ellenük, és "szüzességi vizsgálatokat" hajtottak végre rajtuk. Az Amnesty szerint meg is verték, és elektrosokkal kínozták őket.

A fiatalok reformerek, akik szerint Egyiptom átalakítása amúgy is túl lassan halad, élesen bírálták a hadsereget. A katonák a "társadalmi párbeszéd" részeként egy konferenciára hívták őket, az aktivisták azonban nem mentek el, mert szerintük a sebtében összehívott találkozóval csak a bírálatokat akarták elhallgattatni.

A katonák tanácsa tagadta, hogy a megtámadták volna a tüntetőket. Iszmail Etman tábornok, a tanács szóvivője még bírálta is azokat a tiltakozó nőket, akik elvegyültek a férfiak között, és "parázna" módon viselkedtek. "Fiatal nők és férfiak voltak együtt az egyik sátorban. Normális ez? Kábítószer is volt náluk" - mondta. Ugyanakkor elismerte, hogy március 9-én 17 nőt is letartóztattak, akik egy év felfüggesztett börtönt kaptak, de tagadta, hogy erőszakot alkalmaztak volna.

Az egyiptomi katonai tanács azt ígéri, hogy az idei választások után visszatér a polgári kormányzás. A lakosok egy része azonban attól tart, hogy a katonák ugyanolyan tekintélyelvű módon irányítják az országot, mint ahogy Hoszni Mubarak elnök tette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×