eur:
392.88
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Május végére napolták el Berlusconi "szexperét"

Silvio Berlusconi ma kezdődött, majd azonnal el is napolt pere véget vethet az olasz miniszterelnök politikai karrierjének - mondják elemzők. A kiskorúval folytatott intim kapcsolat és a hatalommal való visszaélés vádjában indított eljárás első napját felfokozott figyelemmel várta a nemzetközi média. Még George Clooney hollywoodi sztárt is beidézték tanúnak.

Ha politikai megítélése kérdéses is marad, Silvio Berlusconi azzal már beírta magát a történelembe, hogy nevéhez kapcsolódik a bunga-bunga kifejezés. A pontos jelentésről vita folyik, de a közvéleményben az olasz kormányfő villájában folytatott szex partikat idézi fel a szókapcsolat.

A kétszer elvált miniszterelnök nem tagadja, hogy szereti a fiatal nőket, most azonban perbe fogták azzal a váddal, hogy egy fiatalkorú táncosnővel létesített intim kapcsolatot és elintézte neki, hogy egy lopási ügyben elnéző legyen vele a rendőrség.

Berlusconi ügyvédei már előre közölték, hogy a kormányfő nem megy el a szerdai előzetes meghallgatásra. Ennek ellenére a világ nagy tévétársaságai tábort vertek a milánói bíróság előtt, ahol három bírónő vezeti majd a tárgyalássorozatot. Az ülést a megnyitása után gyorsan el is napolták május 31-ig.

A kormányfő hívei és politikai ellenfelei az utcán tüntetéseket és ellentüntetéseket szerveznek, miközben bent az épületben hónapokon keresztül folyik majd a meghallgatás arról, hogy valóban volt-e intim viszonya a 74 éves politikusnak a Ruby, a szívtipró néven ismert, 17 éves, marokkói származású táncosnővel.

Ha a bírák úgy döntenek, hogy a válasz igen, akkor hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki. Ha a hatalommal való visszaélés vádját is bizonyítottnak látják, akkor akár 12 évet kaphat Berlusconi, és eltiltják a közügyektől.

Jogászok és fogadóirodák is egyetértenek abban, hogy nehéz lesz a kormányfő bűnösségét bebizonyítani. A tárgyi bizonyítékok eddig csak lehallgatott beszélgetések voltak, amelyek szerint Ruby járt Berlusconi villájában - jogállamban ez még nem bűncselekmény -, és amelyek szerint szabados hangulatú partikat tartottak a házban.

A hatalommal való visszaélés ügyében azt is kell bizonyítani: hogy a rendőrségre betelefonáló Berlusconi fenyegetően lépett fel. Az igazán erős bizonyíték egy videófelvétel lenne - de ilyen nincs, Ruby pedig még azt is tagadja, hogy volt szexuális kapcsolat közte és a kormányfő között.

A miniszterelnök kivívta sok olasz nő haragját, akik közül az elmúlt hónapokban több ezren tüntettek ellene. Egy keddi felmérés szerint a tavaly májusi 50 százalékról 33 százalékra esett vissza a népszerűségi mutatója.

A tárgyalássorozatra beidézték az Olaszországban villát fenntartó George Clooney hollywoodi sztár is - Ruby azt mondta, látta őt Berlusconi egyik partiján. Clooney viszont azt állítja, hogy csak egyszer találkozott az olasz kormányfővel, amikor segélyt kért a szudáni Dárfúrban folytatott humanitárius kampányához.

Berlusconi politikai szövetségesei közben azért kampányolnak, hogy az ügyet az úgynevezett miniszterek bírósága tárgyalja. Ehhez az Alkotmánybíróság döntése kell. A parlament alsóháza már kedden úgy foglalt állást, hogy a milánói bíróság nem illetékes a kormányfő elleni perben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×