eur:
389.8
usd:
362.81
bux:
68145
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nagy-Britanniában megállt az élet a hó miatt

Nagy-Britannia minden részén napok óta hull a hó, és a szokatlanul kemény télies időjárás komoly fennakadásokat okoz - nem utolsó sorban a felkészületlenség miatt.

London enyhe telekhez van szokva, ahhoz, hogy fűti a Mexikói-öbölből érkező Golf-áramlat, tehát pulóverre öltött ballonkabátban is át lehet vészelni a téli hónapokat, hó pedig nincs.

Az időjárás azonban tavaly óta megváltozott: fagypont közelébe zuhant a hőmérő higanyszála, és a kegyetlen északi szél miatt mínusz hét foknak tűnik a hideg.

A szigetország minden részéből érkeznek hírek a hó és fagy okozta fennakadásokról. Repülőtereket zárnak be, vasútvonalakon áll le a forgalom, és az autósokat arra kérik, hogy ne használják a járműveiket.

Százezrek járnak be dolgozni Londonba az elővárosokból, reggel és este zsúfoltak a helyiérdekű vonatok. Kedden, az esti csúcsidőben, elindult egy szerelvény a város szívében lévő nagy forgalmú London Bridge pályaudvarról, de a mozdony a behavazott mezők közepén befagyott, az utasok hat órát töltöttek a jéghideg és világítás nélküli kocsikban.

A legnagyobb londoni pályaudvar, a Victoria hangszórói azt közölték a haza igyekvők ezreivel, hogy a nagy hó miatt csak néhány vonat indul el. Az angol hidegvért alaposan megcáfoló tömegjelenetek következtek a bejelentés után.

Heathrow-n és Lutonban késésektől eltekintve zavartalan a légi forgalom, de a gatwicki repülőtér szerdán egész napra leállt. Néhány Easyjet-járatot átirányítottak Lutonba.

Iskolák százai tartanak hószünetet, és akadozik az áruszállítás. A sarki élelmiszerboltban nincs tej, mint a felirat tudatja: "előre nem látható körülmények következtében".

A britek általában úgy érzik, hogy a megváltozott időjárási körülményeket immár jó előre figyelembe kellene venni. Több hóekére, több hómunkásra, fokozottabb fagyvédelemre lenne szükség.

A brit meteorológiai intézet előrejelzése szerint a jövő hét elejéig tart a hideg és a kiadós hóesés. A tél kitombolja magát Angliában is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×