eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem létezik kockázatmentes terhesség?

A jövőben lehetővé teszi egy törvénymódosítás az otthonszülést Franciaországban. A jogszabály nyomán létrejövő, csak bábasszonyok által vezetett születésházakba az "alacsony kockázatúnak" minősített eseteket várják, és az új módszert hét éven keresztül majd. A nőgyógyászok mereven ellenzik az újítást, azt mondják ugyanis, hogy nem létezik kockázatmentes terhesség.

Magyarországhoz hasonlóan francia földön is szenvedélyes vitát kavar az otthonszülés bevezetése. Az elképzelést támogató orvosok és bábasszonyok szerint erre azért van szükség, mert az utóbbi évtizedekben a szülés kizárólag orvosi aktussá vált, és a nőgyógyászok vajmi kevés figyelmet fordítanak az újszülött és az életet adó kismama lelki igényeire.

A születésházakkal éppen ezt a hiányt szeretnék a bábasszonyok pótolni, és az elképzelések szerint a leendő helyiségek nem műtőblokkra, hanem leginkább egy bensőségesen berendezett szobára fognak emlékeztetni, ahol a kismama egy szülésznő felügyelete mellett, természetes módon, például peridurális érzéstelenítés nélkül, hozhatja világra gyermekét.

A bábasszonyok azt mondják, az új módszer gyakorlatilag kockázatmentes, de a még nagyobb biztonság érdekében a leendő születésházakat a szülészeti osztállyal is rendelkező kórházak közelében nyitják meg, ily módon, ha mégis komplikációk lépnének fel, a kismamát azonnal át lehet oda szállítani.

Az egészségügyi minisztérium szerint az új módszer bevezetése kettős előnnyel járna: egyrészt legalizálnának egy már ma is létező gyakorlatot, a számítások szerint ugyanis évente közel kétezer francia nő saját otthonában hozza világra gyermekét, az állam pedig, amennyiben a kísérlet sikerrel jár, éves szinten hét millió eurót, mai árfolyamon közel két milliárd forintot fog spórolni.

A szülész-nőgyógyászok szakszervezete azonban fel van háborodva, és "haladásellenesnek" nevezi az elképzelést. Elnökük szerint a kezdeményezés valójában felelőtlenség, hiszen az újszülöttek halandósága az utóbbi időben ismét növekedésnek indult, ráadásul a szakma véleménye szerint egyszerűen nem lehet előre megmondani, hogy egy szülés komplikációmentes lesz-e vagy sem.

"Soha nem tudjuk előre, hogy egy szülés miképpen fog végződni" - nyilatkozta a sajtónak Jean Marty doktor, hangsúlyozva, hogy a szülészorvosoknak már így is rengeteg gondjuk akad, hiszen egy-egy problémás szülést követően a szülők egyre gyakrabban perlik be őket. "A születésházakkal ez a jelenség tovább fokozódhat, hiszen az orvosoknak komplikáció esetén az utolsó pillanatban kell majd beavatkozniuk, ami erősen megnöveli a kockázatokat."

Jean Marty ugyanakkor hozzátette: meghallották a társadalom elvárását, hogy emberibb szüléseket szeretnének, de ezt a már meglévő struktúrákon belül, például a szülészetek bensőségesebbé tételével is meg lehet valósítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×