eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ezért lett felemás a franciák sztrájkja

A jelek szerint általános érdektelenségbe süllyedt a szakszervezetek által keddre meghirdetett országos akció, amellyel ismét, két hónap alatt immár kilencedszer tiltakoznak a nyugdíjreform ellen. A legutóbbi, november hatodikán megtartott demonstráció is már a kifulladás jeleit mutatta, így a mostani megmozduláson az érdekvédők sem várnak különösen magas részvételt.

A mozgósítás gyengeségét az elemzők alapvetően két tényezővel magyarázzák. Egyrészt a nyugdíjkorhatárt hatvanról hatvankét évre felemelő törvényt a parlament már csaknem két hete elfogadta, a köztársasági elnök pedig aláírta, ami azt jelenti, hogy az elégedetlenkedőknek egy már hatályos jogszabály ellen kellene tiltakozniuk.

Ráadásul eléggé tudathasadásos helyzetben: a korábbi közvélemény-kutatások ugyanis azt mutatták, hogy a társadalom többsége támogatta a sztrájkolókat, ezzel párhuzamosan azonban szükségesnek tartja a nyugdíjreformot.

Másrészt a törvény kihirdetése óta gyakorlatilag megszűnt a korábbi látványos szakszervezeti egység, a keddi felhívást például mindössze öt érdekvédelmi szövetség írta alá a nyolc közül.

Ráadásul az ország második legnagyobb szakszervezete, a mérsékeltnek tekintett CFDT is a távolmaradók között van, miközben nyílt titok, hogy a legnagyobb és egyik legradikálisabb, erősen baloldali CGT vezetője is csak a tagság legharcosabb, amúgy kis részének a nyomása miatt kényszerül a tiltakozás folytatására.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a sztrájk sok pénzbe kerül. Azok például, akik minden egyes tiltakozáson részt vettek, akár egy heti bérkieséssel is számolhatnak. Nem véletlen, hogy a már említett CFDT sztrájkoló tagjait napi 18 eurós, kb. ötezer forintos juttatással akarja kárpótolni. Igaz, ehhez az érintetteknek igazolniuk kell, hogy a kérdéses napokon valóban az utcán és mondjuk nem otthon voltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×