eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magánnyugdíjpénztárakkal kezelné a hiányt Szlovákia

A szlovák kormány komoly változásokat tervez a nyugdíjrendszerben. A tervek szerint ismét kötelezővé tennék a pályakezdőknek a belépést a második pillérbe - vagyis magánnyugdíjpénztárba.

A tervezett módosítások ismét nagyobb szerephez juttatnák a szlovákiai magánnyugdíjpénztárakat, amelyeket az előző Fico-kormány nem nagyon szívelt, sőt lépten-nyomon nehezítette a működésüket.

A változások egyik, nem titkolt oka, hogy az államkasszának többletbevételre van szüksége, és az első pillér hatalmas hiánnyal küszködik. A Szlovákiában működő hat magánnyugdíjpénztárnak összesen közel 1,6 millió tagja van. A Fico-kabinet több kampánnyal is arra akarta rávenni a nyugdíjpénztárak ügyfeleit, hogy lépjenek ki a második pillérből és térjenek vissza az állam által garantált elsőbe.

A mostani kormány teljesen más szociális politikát választott. Mint arról a Hospodárske Noviny című szlovák gazdasági napilap beszámolt , Jozef Mihál munka-, szociális és családügyi miniszter már jelezte: a változások 2011 tavaszától léphetnek életbe. Ismételten kötelezővé tennék a pályakezdőknek a belépést a második nyugdíjpillérbe, továbbá részlegesen módosítanák azt a korlátozást, hogy az alapoknak félévente mérleget kell vonniuk, s ha az adott hat hónapban veszteséget szenvedtek el, akkor a saját eszközeikből kell állniuk a hiányt, a veszteséget nem háríthatták át az ügyfelekre.

Emiatt a szlovákiai nyugdíjpénztárak szélsőségesen konzervatív befektetési politikát kezdtek alkalmazni, ami viszont csupán minimális hozamot biztosított az ügyfeleknek. Mindegyik nyugdíjpénztár három nyugdíjalapot kezel: konzervatívat, kiegyensúlyozottat és progresszívet, ezek közül egynél megmaradna a szigorítás.

A nyugdíjrendszer második pillérében visszaállhat az eredeti gyakorlat, vagyis a nyugdíjpénztárak azon ügyfelei, akik pénzüket a növekedési és kiegyensúlyozott alapba helyezik, az esetleges veszteséget a saját megtakarításaikból fogják fedezni, nem a nyugdíjkezelő társaság köteles ezt kiegyenlíteni.

Az Iveta Radicová vezette kormány korábban jelentős változásokat tervezett a harmadik pillérben is. A költségvetési deficit csökkentésének érdekében járulékkötelessé akarta tenni a harmadik pillért, ám a tiltakozások hatására valószínűleg meghátrál, a munkaadók tehát továbbra is anélkül járulhatnak hozzá alkalmazottaik önkéntes nyugdíjpénztári takarékoskodásához, hogy az után járulékot kellene fizetniük - a járulékkötelezettség ellen néhány hete tiltakozó akció indult, több mint 180 ezer aláírást sikerült összegyűjteni.

A magánnyugdíjpénztárak képviselői szerint a kormány tervezett módosítása több mint 750 ezer embert érintett volna hátrányosan, és a takarékoskodás eme formája elvesztette volna értelmét, hisz a munkáltatók már nem támogatták volna dolgozóik nyugdíj-megtakarításait.

A harmadik pillér adókedvezménye, melynek felső határa évi 400 euró, viszont megszűnik, ettől a szándékától nem állt el a minisztérium.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×