eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lázító beszédet mondott David Cameron Kínában

A kínai hivatalos látogatáson tartózkodó brit miniszterelnök, David Cameron a Pekingi Egyetemen tartott beszédet és egyrészt a demokrácia fontosságáról, másrészt a globalizáció veszélyeiről szólt - kockáztatva, hogy kiváltja a kommunista vezetés nemtetszését.

David Cameron azt taglalta a Pekingi Egyetemen tartott beszédében, hogy a gazdasági fellendülésnek politikai reformokkal kellene együtt járniuk, mert ez a társadalmi stabilitás megőrzésének legjobb módja. Hangsúlyozta, hogy nem kioktatni kívánja Kínát, hiszen Angliában sem minden tökéletes, de a brit demokratikus tradíciók erősítik a nemzetet.

Cameron a politikai nyitottság és a szabad sajtó fontosságáról beszélt, ami különösen kényes téma Kínában. A Ven Csia-pao miniszterelnök által tiszteletére adott banketten a brit kormányfő felvetette a házi őrizetben tartott béke Nobel-díjas ellenzéki, Liu Hsziao-po ügyét is.

Ami a világgazdaságot illeti, David Cameron arra mutatott rá, hogy Kína óriási export-áradata veszélyezteti a világkereskedelem egyensúlyát. Ha az új gazdasági nagyhatalom kormánya többet áldozna szociális és egészségügyi kiadásokra, a kínai középosztály nem esetleges kórházi költségeire tartogatná a pénzét, hanem többet vásárolna a nyugat Kínába exportálható luxuscikkeiből. A globalizációt visszájára kellene fordítani.

Kína a jelek szerint egyelőre eltűrte a brit miniszterelnök kényes felvetéseit, mert a kíséretében lévő negyvenhárom üzletember a látogatás két napja alatt összesen két milliárd font értékben kötött szállítási megállapodásokat, a Rolls Royce például 750 millió fontért ad el repülőgép hajtóműveket egy kínai légitársaságnak.

A beszéd után egy diák megkérdezte: mit tanulhatnak a britek Kínától. David Cameron így válaszolt: "Például azt, hogy miként kell jól megrendezni az olimpiát." S hozzétette, hogy a 2012-es londoni játékok megnyitója nem lesz olyan látványos, mint a pekingi olimpiáé volt, mert Anglia most gazdasági nehézségekkel küzd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×