eur:
389.65
usd:
363.34
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az egyetlen megoldás: betiltani a lézerpisztolyokat

A légi forgalom szempontjából az egyik legveszélyesebb pillanat a gépek leszállása. Ez teljes koncentrálást igényel a pilótáktól, mert a legkisebb figyelmetlenség is súlyos katasztrófát okozhat. Így nem meglepő, hogy a pilóták szövetsége riadót fújt a lézerpisztollyal elkövetett támadások elszaporodása miatt.

A berlini légiforgalmi hivatal szóvivője elmondta, hogy pilóták január óta 229 esetben észleltek lézerpisztollyal elkövetett támadást. Tavaly még "csak" 35 alkalommal próbálták felelőtlen személyek lézerpisztolyukkal elvakítani leszálló repülőgépek pilótáit.

A bántóan erős fényt kibocsátó készülék szaküzletben vagy az interneten olcsón beszerezhető. A rendőrség tapasztalata szerint egyre több fiatalkorú is birtokába jut, és feltehetőleg kérkedésképpen, vagy csupán meggondolatlanságból repülőterek közelében ráirányítja a játékszernek vélt lézerpisztoly landoló gépek pilótafülkéjére. Így sokszor percekre csaknem teljesen elvakítják a pilótát, akitől pedig azokban a percekben akár több száz utas élete is függ.

Azonban nemcsak pilóták a célpontjai a felelőtlen szórakozásnak, hanem gépkocsivezetők is, akiket autópályák felett átívelő hidakról céloznak meg a lézerpisztollyal. A rendőrség szerint elsősorban a lézerpisztoly árusításának és birtoklásának betiltásával lehetne gátat vetni az egyre gyakoribb támadásoknak.

Noha a törvény a légi közlekedést veszélyeztető cselekményeket tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti, a közelmúltba lezajlott első ilyen jellegű perben a bíróság csak felfüggesztett ítéletet szabott ki egy háziasszonyra, aki a múlt év során lézerpisztolyával az egyik berlini repülőtér közelében többször is elvakított pilótákat, és csak egy hajszálon múlott, hogy nem történt tömegszerencsétlenség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×