eur:
389.4
usd:
363.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem kegyelmeznek a hitelezők a Kristály Katedrálisnak

Csődöt jelentett az amerikai tele-evangelizmus egyik bástyája, az úgynevezett Kristály Katedrális. Az üveghegyre emlékeztető épületet üzemeltetők 43 millió dolláros adósságot halmoztak fel, és nincs, aki kihúzza őket a bajból.

A Kristály Katedrális nem székesegyház, mivel nem érseki székhely és nem is épült kristályból, viszont Dél-Kalifornia egyik építészeti jelképe, és az amerikai tele-evangelizmus szimbóluma.

A tízezer összeragasztott üveglap által lefedett templomban egyszerre több mint 2700 ember tud imádkozni. A templom nevéhez fűződik az Hour of Power című műsor, ami a világ legnézettebb keresztény televíziós adása. Egy időben 156 országban sugározták és 1,3 millió nézője volt.

A közös imádság sem mentette meg azonban a templomot a csődtől. A hitelezők az év elejétől kezdve pereket indítottak a rendezetlen számlák miatt. A "katedrálist" 36 millió dolláros jelzálog és további hét és félmillió más adósság terheli.

Ez utóbbi különböző kifizetetlen számlák miatt gyűlt össze. Húsvétkor a tízezer tagot számláló templom törölte hagyományos show-műsorát és különböző ingatlaneladásokkal próbálta biztosítani túlélését.

A kifizetetlen számláikat követelő beszállítók - nagyrészük kis cég - áprilisban közösen fellépve megállapodott a megatemplom vezetésével a törlesztési menetrendről, ám később a hitelezők koalíciója szétesett, mert egyesek gyorsabb visszafizetést kezdtek követelni.

Kristina Oliver, akinek cége élő állatokat szállított a templom karácsonyi show-műsorához azt mondta: nem hiszi, hogy valaha megkapja azt az 57 ezer dollárt, amivel tartoznak neki. "Csalódott vagyok, mert 30 éve dolgozom velük. Egyszer sem említették, hogy szeretnék visszafizetni a pénzt, csak azt válaszolták, nem mondjuk meg nekik, hogyan menedzseljék a vállalkozásukat" - mondta.

Az impozáns épületben egyelőre továbbra is tartanak istentiszteleteket, de hitelek helyett a templomot a havonta befolyó kétmillió dollárból tartják fenn.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×