eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Wulff történelmi beszédre készül a török törvényhozásban

Öt napra tervezett látogatásra Törökországba utazott Christian Wulff. A német elnök felkeresi a török államfőt és tárgyal a miniszterelnökkel is. Ankarában beszédet mond a török törvényhozásban és részt vesz a keresztény közösség istentiszteletén is. A látogatás olyan időpontban zajlik, amikor Németországban fellángolt az országban élő törökök integrálása körüli vita, és napirenden van Ankara uniós csatlakozásának kérdése.

Christian Wulff népes küldöttség élén érkezett Ankarába. Útjára elkíséri felesége is, aminek ezúttal nem csupán protokolláris szempontból van jelentősége, hanem politikai üzenete is van. Ezúton is kifejezésre akarják juttatni a nők és férfiak közti egyenjogúságot, különös tekintettel arra, hogy a Németországban élő törökök körében még ma is gyakran előfordul a lányok és asszonyok hátrányos megkülönböztetése.

Christian Wulff látogatásának némi pikantériát kölcsönöz a német földön élő külföldiek integrálása körüli vita, amelyben még a Berlinben kormányzó pártok vezetői között sincs teljes egyetértés.

Az államfő a napokban úgy vélekedett, az iszlám Németország része, akárcsak a kereszténység vagy a judaizmus, és ezzel nagy elismerést aratott a bevándorlók, köztük a török eredetűek között.

Köztudott, hogy a legtöbb, csaknem három millió idegen Törökországból vándorolt be Németországba. Így szinte magától értetődik az is, hogy Berlin számára fontos téma Ankara uniós csatlakozásának kérdése. A kancellár már évek óta elveti Törökország belátható időn belüli felvételét az Európai Unióba, ehelyett különleges kapcsolat kiépítését szorgalmazza Ankarával.

Hivatalos látogatásának megkezdése előtt Christian Wulff úgy vélte, hogy a török belépés ügyét érzelemtől mentes légkörben kell megvitatni. A német államfő a hét közepén Ankarában beszédet intéz a törvényhozás tagjaihoz, ami különleges megtisztelésnek tekinthető, mert Wulff az első német elnök, aki közvetlenül szólhat a török képviselőköz.

A hivatalos tárgyalások kedden kezdődnek. Christian Wulff elsőként Abdullah Gül török államfőt keresi fel, majd tanácskozik Recep Erdogan miniszterelnökkel is.

Mindkettőjüknek szóba hozza a Törökországban élő keresztény kisebbség ügyét, és kifejezve a kiállását mellettük, részt vesz az istentiszteletükön is. Christian Wulff hazaindulása előtt megjelenik az isztambuli török-német egyetem ünnepélyes alapkőletételénél is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×