eur:
389.59
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Világverseny - sportolók nélkül?

India megpróbálja megrendezni a Brit Nemzetközösségi Játékokat, miközben egyre több nemzeti csapat utalt rá, hogy visszamondhatja részvételét. A sportolók és sportvezetők azért vonakodnak az utazástól, mert félkész állapotban van a versenyzők számára épült falu, egy híd összeomlott és terrorfenyegetéstől is tartanak. Delhi számára hatalmas presztízst jelentett volna a játékok sikeres megszervezése.

Hiába bírálták több irányból, Kínának sikerült elkápráztatnia a világot a 2008-as olimpiával. India is ezt tervezte kisebben, a Brit Nemzetközösségi Játékok megszervezésével, azonban már a start előtt kezd kaotikussá válni a helyzet.

Tíz nap maradt a játékokig, és egy sor ország adta értésre: lehet, hogy távol marad. Nyolc nemzetközösségi állam közös levélben követelt garanciákat az indiai kormánytól többek között a higiénés feltételek és a biztonság garantálásáról. Ausztrália közölte: saját őrző-védőket küld a játékokra.

Csütörtökön válságtanácskozásra várták Delhibe Michael Fennellt, a Nemzetközösségi Játékok Szövetségének vezetőjét, aki Manmohan Szingh miniszterelnökkel találkozik, majd pénteken ellátogat a rossz hírű sportolói faluba.

A Times of India tudósítása szerint 700 takarítót vezényeltek ki a szervezők azt követően, hogy a küldöttségek koszosnak és emberi életre alkalmatlannak nevezték a szállást.

Az indiai kormány továbbra is azt ígéri, hogy a játékok sikeresek lesznek - azonban több élsportoló már visszamondta a részvételt, Új-Zéland, Kanada és Skócia pedig egyelőre visszatartja küldöttségét. A kanadai delegáció vezetője élesen bírálta az indiai szervezőket: "olyan közömbösek, hogy az már elfogadhatatlan" - mondta.

Delhibe 7000 sportolót vártak az egykori Brit Birodalom országaiból. India az eseményt arra akarta felhasználni, hogy dinamikusan növekvő, új gazdasági hatalomként mutatkozzon be. A múlt héten azonban összeomlott egy gyalogoshíd, Delhi fő mecsetjénél lövöldözés volt, és ismét előtérbe kerültek a késésekről, politikai vitákról és korrupcióról szóló jelentések.

A sportolók szerint szálláshelyeikről még nem takarították el a törmeléket, fordítva tették fel a zuhanyzóajtókat, a vécék eldugultak, vagy szivárogtak, és gondok vannak az elektromossággal is. A BBC honlapján megnézheti, hogy miért tiltakoznak a versenyzők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×