eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Sarkozy nem állítja le a romák kitoloncolását

Silvio Berlusconi teljes mellszélességgel támogatja Nicolas Sarkozy romákkal kapcsolatos politikáját. Ez derül ki abból az exkluzív interjúból, amelyet az olasz kormányfő adott a francia Le Figaro című napilapnak. A politikus szerint a romakérdés nem francia, hanem összeurópai probléma, melyet uniós szinten kell kezelni, ezért úgy vélte, hogy Viviane Reding uniós biztosnak tárgyalnia kellett volna a francia politikusokkal, mielőtt nyilvánosan elítéli őket.

Franciaországban kifejezetten hisztérikus hangulat kezd kialakulni a romakérdés körül. Az ellenzéki baloldal továbbra is Nicolas Sarkozy szerintük megosztó és "félelemkeltő" politikáját ostorozza, miközben az államfő "tudomásul vette" Viviane Reding bocsánatkérését, amiért a biztos a romák hazaküldését a második világháború deportálásaihoz hasonlította. François Fillon miniszterelnök egyébként még szerda este Brüsszelbe utazott, és szándékai szerint azt fogja bebizonyítani, hogy kormánya az európai normák tiszteletben tartása mellett küldi haza a romákat.

Az uniós biztos miatt amúgy kisebb feszültség keletkezett Franciaország és Luxemburg között azt követően, hogy Nicolas Sarkozy azt mondta egy kormánypárti szenátorokkal elköltött ebéden: Reding fogadja be a cigányokat saját hazájába, Luxemburgba. A nagyhercegség külügyminisztere azonnal közölte, hogy a biztos nem hazáját képviselve nyilatkozott, és rosszindulattal vádolta meg a francia államfőt.

A roma-kitoloncolások egyébként a "fokozódó nemzetközi helyzet" ellenére is folytatódnak Franciaországban, a Le Monde című napilap például legutóbb egy bulgáriai cigány család hazaküldéséről számolt be. Az ügy egyébként mára teljes egészében hatalmi, ideológiai harccá változott, ami a baloldali ellenzék hozzáállásán mérhető le leginkább.

Még a baloldali Libération című lap olvasói is nevetségesnek és képmutatónak tartják, hogy a szocialisták által vezetett települések, köztük a Martine Aubry pártfőtitkár által irányított Lille városa, a romabotrány kirobbanása óta már nem kérik az államtól az illegális cigánytáborok felszámolását, ahogyan azt amúgy még júniusban is tették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Még forróbbak lehetnek a nyarak, mint azt várták

Még forróbbak lehetnek a nyarak, mint azt várták

Friss kutatások rávilágítanak arra, hogy a nyári hőhullámok Európában várhatóan jóval intenzívebbek lesznek, mint azt korábban előre látták. A kutatók szerint ennek oka a légszennyezettség csökkenése, ami paradox módon súlyosbodó nyári felmelegedést eredményez Nyugat-Európában. Ez aggodalomra ad okot, mivel sokan ezekre a modellekre hagyatkoznak a jövőbeli tervezés során  - közölte a brg.com. .

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×