eur:
392.52
usd:
365.82
bux:
66506.84
2024. április 26. péntek Ervin

Bíróság előtt a gyilkos rendőrök

Ártatlannak vallotta magát az a három New Orleans-i rendőr, akit azzal vádolnak, hogy a Katrina hurrikán pusztítása után agyonlőtt két fegyvertelen embert a katasztrófa sújtotta amerikai városban. Korábban elhangzott, hogy megpróbálták eltussolni az ügyet, és a rendőrök akár halálbüntetést is kaphatnak.

2005. szeptember 4-én káosz uralkodott New Orleans városában. A hat nappal korábban átvonult Katrina hurrikán nyomán átszakadtak a mélyen fekvő kerületeket védő gátak, a vízben hullák lebegtek, egyes utcákon fosztogattak és lövöldöztek.

Ilyen helyzetben érkezett a Danziger hídhoz hét rendőr, akik a vád szerint bárkire lőttek, aki mozdult. Támadásuk után két ember meghalt és többen sebesülten feküdtek a földön.

A vád szerint az egyik rendőr hátba lőtte a hídról menekülő és szellemi fogyatékos Roland Madisont. Miközben Madison haldoklott, egy másik rendőr rugdalni kezdte. A biztonságiak letartóztatták Madison testvérét is, akit később szabadon engedtek.

A rendőrök emellett rálőttek egy fegyvertelen családra és megöltek egy 17 éves fiút, James Brisette-et.

Négy rendőrt vádolnak gyilkossággal, öt társuk már elismerte, hogy segíteni próbáltak az ügy eltusolásában. Egyikük otthonról hozott egy pisztolyt, majd azt állította: a lövöldözés színhelyén találta. Később eskü alatt hazudott a fegyverről.

Az ügyészek szerint fiktív tanúvallomásokat írtak és jelentéseket hamisítottak meg.

Az amerikai szövetségi hatóságok már két éve folytattak vizsgálatot az ügyben, azt követően, hogy egy belső, rendőri ellenőrzés nem talált szabálytalanságokat. 2008-ban egy úgynevezett vádesküdtszék hét rendőrtisztet vádolt meg gyilkossággal, de egy bíró ejtette a vádakat. A szövetségi igazságügyi minisztérium ezután indította el saját vizsgálatát. Három rendőrre akár halálbüntetés is várhat, bár az ügyészek még nem döntötték el, hogy kérjék-e annak kiszabását.

A Katrina pusztítása után New Orleans 80 százaléka víz alá került, és a városon eluralkodott a bűnözés. Ugyanakkor a helyi rendőrség is hírhedten korrupt volt. Júniusban öt rendőrt helyeztek vád alá, amiért agyonlőttek egy 31 éves férfit, akinek összeégett holttestét szintén a Katrina hurrikán után fedezték fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×