eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Mi minden elfér a világ legnagyobb sátrában!

Átadták a világ legnagyobb sátrát, amely 150 méteres magasságával uralja Kazahsztán fővárosa, Asztana látképét. Az épületet, amelyben szórakoztató központok és egy botanikus kert is található, az ünnepelt brit építész, Lord Foster tervezte. A kritikusok szerint Nazarbajev elnök Dubajjal akar versenyezni.

A világ legnagyobb sátra, a Kan Satir valójában egy 100 ezer négyzetméteres komplexum, valóságos város a városban: üzletek, éttermek, mozik, aquapark, botanikus kert, minigolf pálya és egy kisvasút is található benne.

Norman Foster brit tervező cége könnyű műanyaggal borította be az építményt, amely kellemes hőmérsékletet biztosít, míg odakint télen akár -30 fok is lehet. Így nem volt gond fákkal övezett sétányokkal benépesíteni a Kan Satirt.

Míg az emberi jogi aktivisták egyre autoriterebbnek nevezik Nurszultan Nazarbajevet, addig a kivitelezőknek jól jött, hogy újabb presztízs-projektre szánta el magát az államfő. A megnyitón Andrea Bocelli olasz tenor énekelt, a meghívottak közöt ott volt az orosz, a török és az ukrán elnök is.

Nazarbajev 12 évvel ezelőtt Almatiból az addig nehezen megközelíthető északi városba, Asztanában vitette át a fővárost és nagy építkezésekbe kezdett. Az "alapítás" napját pedig nemzeti ünneppé tette.

A kazah vezetés eddig nyolc milliárd dollárt költött el a városra, hogy az jelképezni tudja: Kazahsztán Közép-Ázsia leggyorsabban növekvő gazdasága. Az új repteret a vílághírű japán építész, Kurokava Kisó tervezte.

Manfreci Nicoletti olasz építész munkája az asztanai, virágsziromra emlékeztető koncertterem. A város 105 méter magas kilátótornyában pedig megtalálható Nazarbajev tenyérlenyomata: a látogatók belehelyezhetik saját kezüket és kívánhatnak valamit - említi meg az ünnepségről tudósító Guardian.

Nazarbajev a Szovjetunió szétesése óta vezeti Kazahsztánt. Bár elnöki mandátuma két év múlva lejár, a 2007-es alkotmánymódosítás értelmében - ha akar - haláláig elnök maradhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×